Інформація для споживачів про перерахунок за послуги теплопостачання

24 грудня 2019 Кабінетом Міністрів України прийнята постанова № 1082«Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послугиз централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу» (далі-Постанова 1082), якою надано можливість (право) підприємствам теплопостачання здійснювати перерахунок розміру плати для споживачів теплової енергії та комунальних послуг у зв’язку із зниженням ціни природного газу протягом опалювального періоду 2019/20рр.

Для реалізації цього права постановою Уряду внесені зміни до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630, та Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2007 р.№ 1198 (далі – Правила).

Звертаємо увагу, що Постанова не встановлює жорстких вимог щодо обов’язковості проведення перерахунку та не встановлює будь-яких фіксованих  його розмірів – 5%, 20% або 30 %. Навпаки, підприємству надається право прийняти таке рішення, у випадку зниження ціни на газ.

КП КМР «Тепломережі» не тільки здійснює виробництво теплової енергії з природного газу  власними котельнями, але й закуповує її у інших виробників. При цьому, незважаючи на зниження ціни на газ, вартість покупної теплової енергії виробництва АТ «Дніпровська ТЕЦ», якою забезпечується майже вся правобережна частина міста, з 01.01.2020 зросла на 29% у порівнянні з ціною, закладеною до тарифу. Крім того, як і для населення, майже удвічі збільшились тарифи на розподіл природного газу.

Але, не зважаючи на це, підприємством прийняте рішення щодо проведення перерахунку плати за послуги з централізованого опалення у зв’язку із зміною ціни на газ – за грудень – на 7%, за січень 2020- на 5,6%.

Слід зазначити, що постанова 1082 не встановлює будь яких фіксованих розмірів перерахунку – наприклад, що сума плати у платіжках повинна бути знижена на 5 або 30 відсотків, а встановлює алгоритм визначення коефіцієнта перерахунку, який залежить від витрат на природний газ у структурі тарифу. Так, наприклад, у структурі тарифу КП «Київтеплоенерго» питома вага природного газу сягає 80%, плата за послуги за грудень знижена на 22%. У структурі ж тарифу КП КМР «Тепломережі» питома вага витрат на природний газ становить лише 22%, відповідно і розмір перерахунку є меншим – 7%.

Доволі  низька доля витрат на природний газ обумовлена  тим, що більша частина споживачів нашого міста забезпечується опаленням за рахунок теплової енергії, придбаної комунальним підприємством у інших виробників – АТ «Дніпровська ТЕЦ» та АТ «ДніпроАзот» (майже 55 % усіх витрат), на яких дія постанови про перерахунок вартості теплової енергії не розповсюджується.

Враховуючи, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» для споживачів послуг з централізованого опалення встановлений єдиний тариф, який включає усереднені витрати як на природний газ,  так і на покупну теплову енергію, перерахунок здійснений усім мешканцям міста, незалежно від джерел виробництва теплової енергії.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020 року, вартість газу у січні 2020 року для виробників тепла визначена НАК «Нафтогаз України» у розмірі 4650 грн за 1000 м3 (без ПДВ та тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу),  яка є вищою, ніж у грудні 2019 року. У зв’язку з цим розмір перерахунку за січень є меншим, ніж у попередньому місяці і становить 5,6 %, та буде відображений у рахунках на сплату за лютий 2020, які споживачі отримають у березні.

Нагадаємо, що  для споживачів, які не мають приладів обліку,  з урахуванням температурних показників, загальний відсоток зниження плати за послуги  за грудень 2019 склав 21 %, частина якого врахована у грудні 2019 при визначення вартості 1 м2, а решта –у січні 2020, про що вже повідомлялося раніше.

За січень  2020 року середня температура зовнішнього повітря склала  -0,2ºС, яка вперше з часу запровадження механізму відповідного перерахунку збігається з середньою температурою, на яку розрахований тариф, у зв’язку з чим розмір плати за послуги з централізованого опалення  за 1 м2 за січень  2020 року дорівнює встановленому тарифу, а саме 51,22 грн/м2 (без урахування зміни вартості газу).

У випадку, якщо середня температура за лютий 2020 року буде нижчою за -0,2ºС, підприємством буде здійснений перерахунок вартості послуги бік збільшення  відповідно до Правил.

Інформацію надав генеральний директор КП КМР «Тепломережі» Володимир Аулов.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *