Categories: Головне

Известный каменчанин о мрачном будущем украинских городов

Экс-голова Елизаветовки Максим Голосной дал интервью киевской газете «День» о том, как выжить во время коронавируса. Публикуем это интервью полностью.
— Коронавірус — це своєрідний тест на самодостатність. У нашому селі досі точаться суперечки, з ким об’єднуватись у ОТГ — чи приєднатися до Кам’янського, чи до якихось сіл. До людей поки що не доходить масштаб цієї ситуації. Вони не відчувають загрози, живуть локально, нікуди не виїжджають і в принципі не бачать далі свого носа. Але таких людей з кожним днем стає дедалі менше.
Постає питання самоорганізації тому, що життя спонукає. Ось нещодавно подзвонили з району — будьте напоготові, не виключені випадки мародерства. Дільничий у нас — класний хлопець, але він не має табельної зброї і живе в іншому населеному пункті. Тобто питання самоорганізації постає дуже гостро, щоб захистити себе. Люди мають свою зброю і починають телефонувати одне одному, щоби зрозуміти, яким чином вони можуть прийти на допомогу, якщо ситуація буде загострюватися. В Петриківському районі, де я живу, було вже до дев’яти нападів на оселі заможних людей. Останній напад — три дні тому. Не цураються, навіть коли вдома жінки та діти, їм байдуже. Особи в балаклавах, добре озброєні. І люди розуміють — не виключено, що колись можуть прийти на село й по харчі. Постає питання: чи може місцеве самоуправління себе забезпечувати, чи може воно прийняти ці умови? Очевидно, що без кооперації це неможливо.
На селі сьогодні йде бартер — гроші відходять практично на другий план, бо їх немає ні в кого. Люди починають мінятися своєю продукцією. Переважна частина не знає, що буде далі, бо роботи немає, грошей немає, навіть поїхати за кордон на заробітки — неможливо. Як виживати — немає повного розуміння.
Я особисто — прибічник концепції розселення великих міст. У кожного має бути своє підсобне господарство. Не секрет, що є велика кількість покинутих сіл, а кожному громадянину гарантоване право на 2,25 га землі. Тому я кажу: шановна держава, дайте коридор для реалізації цього права, але корупційна схема часів Януковича практично не змінилася. Люди не можуть реалізувати своє право! А земля — це і життєвий простір, і національне багатство. Світ уже не буде таким, як він є, але питання самозабезпечення існує. Я живу в глиняній хаті, побудованій у 1932 році. Вона обшита деревом, у мене югославська «буржуйка». Я свідомо переїхав у село і живу тут, хоча народився і виріс у Кам’янському — батько архітектор, а мати — вчителька. До речі, перебрався я до села в період кризи 2008 року. В мене на садибі 20 дерев черешні та багато іншого. Я — самозабезпечений, мені нікуди не треба ходити. От ми розмовляли з дружиною і дійшли висновку, що для нас нічого не змінилося. Ось, чуєте, кричать фазани та індики — в мене раціон нормальний. Коронавірус нам каже: перегляньте свій життєвий концепт, займайтеся тими речами, які зможуть вас захистити максимально від викликів!
Потрібна державна програма розселення мегаполісів, тому що міста в державі з багатомільярдною діркою в бюджеті будуть неспроможні. При такому управлінні чим це обернеться для громадян — невідомо. Зараз кажуть, що не будуть відключати від газу за борги, але невідомо, що буде далі. Питання в тому, що має бути кооперація! Я взяв би за основу кібуци, які довели свою життєздатність у Ізраїлі. А що таке кібуц — це модифікований колгосп, де кожен є співвласником де-факто і де-юре. Такі кібуци мають розташовуватись поряд з промисловими центрами.
Ось, наприклад, взяти сільську медицину — це видатки районного бюджету, але району зазвичай наплювати, бо їхні керманичі, як повелося, не живуть у цьому районі і їхні діти теж. У своєму селі ми укладали соціальний договір з місцевими підприємцями, і за два роки укомплектували лікарню всім необхідним. Хоча ситуацію з коронавірусом треба було вирішувати своєчасно і на державному рівні. Ми самотужки намагалися закупити засоби захисту ще на початку березня, але вже було запізно. Тепер у лікарів, суддів, прокурорів нічого немає — це потенційні хворі, які принесуть вірус і в родину. Депутати бояться збиратися на сесії.
Очевидно, що після такої масштабної кризи мають змінитися наші життєві цінності. Я можу рік прожити на самозабезпеченні, але що буде на державному рівні? І ми не знаємо, куди нас тягне Президент! Думаю, що через цю кризу врешті-решт у нас буде унікальна можливість визначитись, кому належить Україна — народу чи олігархам.

Margaret

Recent Posts

Європа відкриває двері для камʼянчан

Сьогодні ми продовжуємо цикл статей, у яких камʼянчани розповідають, як вимушено стали мешканцями інших країн,…

23 хв. ago

Школи Кам’янського готують до нового навчального року (відео)

Хід робіт проінспектував мер Андрій Білоусов. "Готуємо освітні заклади Кам’янського до нового навчального року. Сьогодні…

45 хв. ago

Шість спортсменів з Дніпропетровщини змагатимуться на Олімпіаді-2024

Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Ще одна путівка на Олімпійські ігри-2024 – у…

54 хв. ago

Рецепт дня: Сирні трубочки

Деякі господині ну дуже бояться дріжджового тіста. Всіляко уникають рецептів із ним. Тому намагаються знаходити…

1 годину ago

На Дніпропетровщині спалахнула квартира: постраждав чоловік

2 травня, о 05:54, на вулиці Бульварна міста Марганець Нікопольського району, з квартири йшов дим.…

2 години ago

Віктору Павліку робитимуть операцію на серці: “Критична ситуація, він може померти”

Дружина співака Віктора Павліка, бізнесвумен та блогерка Катерина Реп'яхова, повідомила, що чоловікові робитимуть серйозну операцію на серці.…

2 години ago