Футбольная федерация Каменского подвела итоги года

Завершився непростий у всіх аспектах 2020 рік. Пандемія внесла величезні корективи в виступи команд і спортсменів у всіх видах спорту. Торкнулося це і футболу. Про підсумки року, що минув розповів голова Федерації футболу міста Кам’янське Едуард Миколайович Коряк.

ПРО ФУТБОЛ НА ВЕЛИКИХ ПОЛЯХ

“У 2020 році, як і в попередньому, в чемпіонаті міста спочатку ігри проходили в одній лізі, де брали участь 12 команд, – каже Е.Коряк. – Після завершення першого кола утворилися дві групи. У групі “А” найсильніші розіграли титул чемпіона міста і інші призові місця. А для слабших провели втішний турнір (з урахуванням раніше набраних очок) в групі “Б”. за підсумками серед найсильніших перше місце другий рік поспіль зайняла команда “Металург” (капітан Сергій Пономаренко). Колектив за останні шість років (починаючи з 2015 року) чотири рази ставав чемпіоном міста, виграв Кубок міського голови (його ми проводимо п’ять років), Кубки відкриття і закриття сезону, і інші турніри. Команда досвідчена, багато хороших гравців. А “Олімп” (U16) став кращим в групі “Б”.

ПРО МІНІ-ФУТБОЛ

Незважаючи на складні епідеміологічні умови, все ж ми продовжуємо розігрувати першість міста з міні-футболу. Хоча стартували влітку, що значно пізніше звичайного. Ми зіграли літньо-осінній період. За всю історію проведення таких турнірів в минулому році заявилося рекордна кількість команд. Зараз грають 32 колективи, розділені на 4 ліги по 8 команд. Вони були розподілені по силам, за підсумками попередніх сезонів. Змагаються нові колективи, хоча в них виступають “старі” гравці. Знаючи їх можливості і потенціал ми формували Ліги, де ці команди можуть створити сильним суперникам конкуренцію. Ігри проводяться на базі спортклубів “Прометей” і “Дніпровець”. Чотири ігрові дні щотижня дозволяють зіграти один тур. Хоча попереду нас чекає локдаун. Але ми вже наперед домовилися з керівництвом СК “Прометей” про виділення додаткового часу на проведення матчів. Надіюся, що ми не зіб’ємося з встановленого графіка. Після закінчення чемпіонату ми проведемо традиційні Кубок міського голови і Кубок ліг теж з міні-футболу.

Радують виступи виробничих команд, що грають як на великих полях, так і в залах – ПМГУ-ДМК, ДСЛЗ, ДХЗ, ДКХЗ, цементного заводу. Лідером в лізі “Б” є нова команда, яка представляє Дніпровський кар’єр. Виступають Криничанський “Колос”, дві команди з Петриківки. Хочеться відзначити роботу фізруків підприємств Сергія Гужви (“Южкокс”), Івана Рубана (ДКХЗ), Віталія Горохова (ДМК). Хлопці легкі на підйом, постійно допомагають у проведенні спортивних заходів, зокрема футболу.

ПРО РІЗНІ ТУРНІРИ

Ми встигли провести чимало турнірів ветеранів футболу. З ініціативи президента ФК “Дзержинець” Костянтина Саусь був проведений Кубок міст. У турнірі, тривалістю понад місяць, грали команди з Дніпра, Новомосковська та Кам’янського. У ньому змагалися три наші команди. Вболівальники з величезним задоволенням стежили за грою легенд футболу цих міст. Кожен такий турнір – це великий приклад для гравців дитячих команд.

В цьому році було проведено чимало футбольних турнірів обласного масштабу, в яких грали представники Кам’янського. У Кубку губернатора зіграли три наші команди: “Дзержинець”, “Олімп”, ПМГУ-ДМК. Кожна з них показала результат в міру своїх можливостей. “Дзержинець” дійшов до чвертьфіналу, “Олімп” лише у фіналі поступився більш сильним і досвідченим суперникам з Кривого Рогу. Для футболістів з ПМГУ-ДМК цей турнір став школою набуття досвіду. Скажу так, через пандемію, що загальмувала розвиток футболу, одного лише чемпіонату міста було мало. Хлопці хотіли грати. Багато грати. Тому будь-які турніри для них були віддушиною.

Участь в обласних чемпіонатах для нас стала великим проривом. Три команди дорослих з Кам’янського грають в трьох лігах. У Суперлізі місто представлене командою “Олімп”. У першій лізі виступає “Рапід”, у другій – “Дзержинець”. Не дивлячись на те, що зараз зима, команди продовжують грати на великих полях в двох турнірах – Кубках пам’яті Миколи Кудрицького і Максима Білого. У першому честь Кам’янського захищає команда “Олімп”, а в другому “Рапід” і “Дзержинець”. Кожна з команд ставить свої завдання виступу в даних змаганнях. Хтось обкатати склад, переглянути нових гравців, краще підготуватися до виступу в чемпіонаті області. Час пролетить швидко, озирнутися не встигнеш як навесні вже почнуться нові ігри обласного чемпіонату. У “Олімпу” великі завдання у виступах на наступний сезон. Ми будемо підтримувати команду, яка є, так би мовити, обличчям міста у великому футболі. При цьому не применшуючи гідності двох інших команд. Будемо сподіватися на те, що всі вони покажуть гарний футбол, порадують уболівальників своєю грою, а можливо і медалями.

ПРО ДИТЯЧИЙ ФУТБОЛ

У Кам’янському функціонує дитяча юнацька футбольна школа “Надія”, в якій працюють сім тренерів. Правда в минулому сезоні у них вийшов зім`ятий графік-календар, і команди не змогли взяти участь у всіх запланованих турнірах. Проте хлопці поїздили, пограли. У нас є інвестиційний проект Академії дитячо-юнацького футболу, яка відкриється в нинішньому році. Перед нами стоїть завдання розвивати футбол в Кам’янському не з набору в команди “легіонерів”, як це було раніше, а виховувати своїх висококласних гравців. Не хочу наступати на старі граблі.

У нас є дитяча команда “Дзержинець” (тренери Валерій Палійчук, Олег Іванов), різновікові команди футбольної школи “Надія” (тренери Дмитро Лоїк, Руслан Худжадзе, Іван Біломицев, Андрій Широкий, Микола Голик, Петро Голик, Олександр Рибченко). Можна згадати, що 16-річний Єгор Ярмолюк, вихованець тренера Миколи Петровича Голика вже виступає в Українській Суперлізі в складі команди СК “Дніпро-1” з нашого обласного центру. Так що у нас є потенціал, і думаю, що через пару років отримаємо дуже сильну молодіжну команду, яку можна буде готувати до виступів в чемпіонаті України. Дуже хочеться, щоб в команді Кам’янського грали свої вихованці і було уболівальникам на кого приходити подивитися.

ПРО СПОРТИВНУ ІНФРАСТРУКТУРУ

Величезне значення має фактор підтримки міської влади. Приємно, коли міський голова Андрій Білоусов надає підтримку не тільки в розвитку футболу, а й в будівництві спортивних споруд. Його заступник Костянтин Саусь теж дуже спортивна людина. У тандемі вони роблять досить багато для розвитку спортивної інфраструктури Кам`янського

Є дуже хороші результати в році, що минув. Відкрився спортивний комплекс з двох футбольних полів в Карнаухівці. Восени ми вже провели три турніри: два дитячих, і в одному зіграли футболісти-ветерани. Навіть погана погода не завадила їх проведення. Адже футболісти народ такий, що вони із задоволенням збираються і грають в будь-який час року. Для них не перешкода ні спека, ні дощ, ні мороз, ні сніг. Буквально днями вийшов відеоролик, в котрому проводиться екскурс по вже існуючим футбольним полям, і по тих, які в планах на 2021 рік. Уже підходить до завершення будівництво футбольного поля біля СШ № 18, аналог лівобережного стадіону “Надія”. На ньому стелять газон. А офіційне відкриття відбудеться вже навесні цього року. Тоді ж будуть запущені в експлуатацію спорткомплекс, на десятому мікрорайоні і на проспекті Конституції, що на Соцмісті. Для необізнаних поясню, що це біля будівлі СК “Промінь”. Там буде багатофункціональний комплекс, що включає футбольне поле зі штучним газоном, тенісний корт, легкоалетичні доріжки. Про останні дуже мріють багато легкоатлетів міста. Вважаю, що коли буде де їм тренуватися, результати повинні підвищитися. А підвищаться показники легкоатлетів, з’явиться підйом і у футболістів. Не секрет, що багато легкоатлетів грають і в футбол, а у футболістів закладається функціональна легкоатлетична база. Тут все взаємопов’язане. Коли з’явиться більш розвинена спортивна інфраструктура і поля не будуть перевантажені, тоді кожен тренер буде мати повноцінну можливість проводити тренувальний процес відповідно до свого графіка. У минулому сезоні все навантаження лягло на поле стадіону “Надія”. І тим не менше ніхто не кине камінь в город міської федерації футболу, що йому було відмовлено в проведенні ігрового або тренувального часу на газоні стадіону. Хочу зазначити, що хто б що не говорив, а футбольне поле всім надавалося безкоштовно. Грали всі за заздалегідь розробленим графіком. А у вечірній час надавалася можливість пограти всім бажаючим командам, які робили організовано заявки.

ПРО ПЛЯЖНИЙ ФУТБОЛ І НАГОРОДНУ АТРИБУТИКУ

Без всяких проблем ми продовжуємо проводити турніри з пляжного футболу. Це змагання до Дня Незалежності, Дня Конституції, Дня металургів, Кубка “Енергія молодості”.

Мені сподобалося, що в минулому році багато керівників команд придбали комплекти форми для футболістів. І не тільки керівники підприємств, за що їм велика подяка, а й аматорські команди, що грають без спонсорів. Тепер напевно пропаде таке поняття, як одягання манишок. Дуже приємно, що розширився перелік нагородної атрибутики. Крім традиційних грамот, медалей, кубків, гравці стали отримувати комплекти форми, м’ячі, цінні подарунки та призи”.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *