Кам’янчанам нагадують про переваги готівкової форми отримання пільг

Кам’янчанам нагадують про переваги готівкової форми отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг - ФОТОПро переваги готівкової форми отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг розповіли в департаменті соціальної політики Кам’янської міської ради.

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг передбачені законами України для окремих категорій громадян (особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій, учасники війни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветерани військової служби, діти війни тощо). При цьому знижка плати за послуги встановлена на рівні від 25 % до 100 % залежно від категорії пільговика.

Відповідно до Закону України „Про житлово-комунальні послуги” пільги на оплату житлово-комунальних послуг виплачуються споживачам у грошовій формі у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Механізм надання пільг населенню у грошовій формі, запроваджений у 2019 році, передбачає розрахунок розміру пільги за соціальними нормативами незалежно від фактичного споживання послуг.

При цьому діють дві моделі грошової форми надання пільг:

– безготівкова – сума пільги зараховуються на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» (на персональний обліковий запис одержувача пільги), звідки перераховується банком надавачам послуг (за визначеною послідовністю) на підставі їхніх даних про нараховані платежі;

– готівкова – сума пільги перераховується щомісячно безпосередньо на особистий рахунок одержувача пільги в одному з уповноважених банків або виплачується йому через поштове відділення.

Готівкова форма отримання пільг дозволяє одержувачу самостійно визначати черговість та суми оплати послуг, що важливо в умовах виникнення ситуації, коли пільговик не погоджується з нарахованими підприємством сумами.

Крім того, у разі споживання житлово-комунальних послуг в обсягах менших ніж соціальні нормативи, зекономлені кошти пільговики можуть використовувати на власний розсуд, у тому числі для оплати послуг в інший розрахунковий місяць, коли споживання збільшується у зв’язку, зокрема, з погодними умовами.

Безготівкова форма отримання пільг передбачає можливість отримання зекономлених коштів лише один раз на рік, після закінчення опалювального сезону.

Додатково повідомляємо, що управителі, об’єднання, виконавці комунальних послуг надають до 1 жовтня та 1 травня структурним підрозділам з питань соціального захисту населення інформацію про суму простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати послуг (внесків/платежів), строк позовної давності якої не минув, щодо пільговиків, які отримують пільгу у готівковій формі.

У разі отримання від управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг інформації про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати послуг (внесків/платежів), строк позовної давності якої не минув, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, у пільговиків, які отримують пільгу у готівковій формі, виплата пільги з наступного опалювального (неопалювального) сезону здійснюється у грошовій безготівковій формі.

Для отримання пільг у готівковій формі необхідно звернутися до районних управлінь соціального захисту населення департаменту соціальної політики Кам’янської міської ради з відповідною заявою, у якій зазначити реквізити банківського рахунку, куди буде перераховуватися сума пільги:

Дніпровське управління соціального захисту населення: просп. Перемоги, 45. Телефон відділу персоніфікованого обліку – 068-564-32-26, 55-42-41;

Заводське управління соціального захисту населення: просп. Свободи, 2/1. Телефон відділу персоніфікованого обліку – 55-42-36;

Південне управління соціального захисту населення: вул. Затишна, 3. Телефон відділу персоніфікованого обліку – 56-07-44.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *