Каменчан предупреждают о бешенстве

Каменчан предупреждают о бешенстве - ФОТО

Жителей Каменского предупредили об опасности заражения бешенством.

Об этом говорится в пресс-релизе Департамента здравоохранения городского совета.
«У місті Кам’янське склалася напружена  ситуація зі сказу. За даними моніторингу розповсюдженості інфекції серед тварин, як безпритульних так і домашніх, становить 60% – 65%.
Протягом 2020 року 510 осіб звернулось за антирабічною допомогою –укушені або ослинені. В т. числі тваринами, хворими на сказ – 9. Із них: 410 собаки,  в т. ч. безпритульні – 296. Коти всього: 84, бродячі та безпритульні –  34. Гризуни –7(4 криси, 1 миша, 1 хом’як, 1 нутрія). Також 3 іжака та 1 індонезійський мусонг(за межами міста). 5 осіб постраждало від укусів кажанів.
Сказ (синонім водобоязнь, гідрофобія) – гостра інфекційна хвороба з групи вірусних зоонозів, розвивається внаслідок укусу або ослинення хворою твариною, характеризується важкими ураженнями центральної нервової системи і закінчується смертельним результатом.
Основним і сталим джерелом інфекції для людини є собаки та коти, особливо бродячі, а з диких тварин – лисиці, вовки. Можливе зараження людини і від інших тварин – корів, овець, кіз, свиней, коней, щурів, їжаків, кажанів та ін.
Зараження людини настає внаслідок укусу хворою твариною, ослинення свіжих поранень шкіри і слизових оболонок, а також при контакті з предметами, забрудненими інфікованою слиною. Особливо небезпечні укуси у голову, лице, кисті рук.
Якщо вас укусила або ослинила тварина – за можливістю якнайшвидше зверніться у найближчу медичну установу за допомогою. Якщо лікар прийшов до висновку про необхідність проведення антирабічних щеплень, то, значить є підозра, що у ваш організм проник вірус сказу. Якщо тварина ваша або господар її вам відомий, необхідно терміново доставити тварину до ветеринарної лікарні для спостереження протягом 10 днів. Пам’ятайте, що власник тварини несе повну адміністративну, а при нанесенні тяжких пошкоджень постраждалому – кримінальну відповідальність за порушення «Правил утримання тварин».
Сказ людини можливо попередити лише профілактичними щепленнями, ефективність яких залежить від терміну звернення за медичною допомогою та своєчасного введення антирабічної вакцини.
Звертаємо увагу, що антирабічні щеплення проводяться безкоштовно!
В. о. головного лікаря КЗОЗ КМР «Міський медичний
центр здоров’я та медицини спорту»  Тетяна Мухарська».  

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *