ДМК відмовився від збільшення об’ємів шкідливих викидів в повітря

ДМК відмовився від збільшення об’ємів шкідливих викидів в повітря - ФОТОПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» відмовився від отримання дозволів на збільшення шкідливих викидів в атмосферу. Про це повідомив голова Кам’янської міської екологічної комісії Олександр Лукашов.

За його словами, таке рішення було ухвалене керівництвом комбінату з огляду на думку громади міста за зміну ринкової кон’юнктури.

«До останнього тримали цю інформацію в секреті аж доки не отримали її офіційне підтвердження. Сьогодні радий повідомити, що ДМК не буде отримувати дозвіл на збільшення об’ємів викидів. Це означає, що місту вдалось запобігти додаткового екологічного навантаження. Тож говоримо про перші стратегічні перемоги», – говорить Олександр Лукашов.

ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» планував втричі збільшити об’єми викидів шкідливих речовин в атмосферу – з 80 тис. тон до 240 тис. тон.

Завдяки комунікації міського голови Андрія Білоусова та екологічної комісії з обласною владою та профільним міністерством, вперше в історії Кам’янському рекомендували призначити громадські слухання  щодо намірів ДМК збільшити викиди в повітря. Рішенням міського голови Андрія Білоусова процедуру призначено на 1 червня.

В свою чергу голова комісії з питань екології Олександр Лукашов звернувся до Міндовкілля з вимогою не видавати дозвіл до моменту проведення таких слухань.
«Очільник Кам’янського Андрій Білоусов, екологічна комісія та громадськість не лишились осторонь цієї проблеми. Протягом 4 місяців керівництво міста вело активну комунікацію з інфлуенсерами процесу. Як голова профільної комісії я перебував у постійній комунікації з керівництвом комбінату, Дніпропетровською облдержадміністрацією та Міндовкілля. Листування з учасниками процесу зайняло цілу теку. Це був період напруженої комунікації, проте він не пройшов марно. Я дякую усім, хто не лишився осторонь», – підкреслив Олександр Лукашов.

Він додав, що доля громадських слухань щодо ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» вирішиться вже найближчим часом.
За словами голови ГО «Чисте повітря України» Артема Біжка, екоактивісти продовжать відстежувати діяльність підприємства та інших забруднювачів.
«Наша громадська організація виступала проти збільшення викидів. Ми провели опитування, за яким близько 93% містян відчувають погіршення стану здоров’я через перевантажену екологію. Тому те, що відбулось дійсно є перемогою. Але ми продовжимо відстежувати як і за якими нормами працює комбінат», – говорить активіст.
Нагадаємо, Олександр Лукашов є автором законодавчої ініціативи щодо обов’язкового проведення екологічного аудиту підприємствами металургії та ГМК у разі намірів збільшити об’єми викидів в атмосферу. Згідно цієї ж ініціативи замовник аудиту зобов’язаний оприлюднити його результати.

Разом з тим, говорить Олександр Лукашов, «Дніпровський металургійний комбінат» має дотримуватись умов чинного дозволу і підтвердити це результатами аудиту.
«Вкрай важливо, щоб ДМК дотримувався умов вже існуючого дозволу. Для цього підприємство має провести екологічний аудит. Мета одна: показати кам’янчанам реальні об’єми викидів і виконання комбінатом умов діючого дозволу.Проте не можемо ігнорувати банкрутство підприємства. Тому закликаю інвесторів,громадські організації і небайдужих громадян фінансово підтримати проведення такого аудиту», – сказав він

Наразі пропозиція щодо змін у законодавстві перебуває на розгляді у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *