Де у Кам’янському можна пройти анонімне обстеження на ВІЛ-інфекції

16 травня відзначається Всесвітній день пам’яті жертв СНІДу.

Спеціалізована медична допомога ВІЛ-позитивним у нашому місті надається у кабінетах «Довіра»:

– КНП КМР «Міський консультативно – діагностичний центр» (просп. Аношкіна, 67, каб. 56; моб. тел. 068 229 89 03),
– КНП КМР «Міська лікарня №1» (вул. Коваленко 1, каб. 4; моб. тел. 068 779 59 96 ),
– КНП КМР «Міська поліклініка №6» (просп. Аношкіна 11 , каб. 27 ).

У кабінетах «Довіра» можна пройти анонімне обстеження на ВІЛ/СНІД та отримати консультативну допомогу. Незважаючи на епідемію коронавірусу COVID–19 кабінети працюють у повному обсязі. Кожен бажаючий може отримати відповіді на всі питання.

СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який пошкоджує імунну систему людини, і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання.

ВІЛ та СНІД- це одна з найсучасніших проблем суспільства, актуальність якої не викликає будь-якого сумніву. Масштаби поширення ВІЛ набули глобального характеру і представляють реальну загрозу соціально-економічному розвитку в більшості країн світу.

Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції в Україні залишається напруженою – продовжується поширення ВІЛ серед загального населення, зростає захворюваність СНІД. Щороку збільшується кількість осіб, які перебувають під диспансерним наглядом у закладах охорони здоров’я служби профілактики та боротьби зі СНІДом.

За інформацією міського медичного центру здоров’я та медицини спорту, у нашому місті станом на 1 квітня на диспансерному обліку перебуває 1095 ВІЛ- позитивних, серед яких 375 хворих на СНІД.

Протягом 2020 року у місті зареєстровано 139 нових випадків ВІЛ–інфекції. Із них у 61 випадках (45 %) встановлено парентеральний шлях зараження, пов’язаний з вживанням наркотиків, 59 випадки(43,7%) статевий шлях зараження, вертикальний (діти, народжені від ВІЛ-позитивних матерів і знаходяться у стадії підтвердження діагнозу) – 15 випадків (11,1%).

За перший квартал 2021 року виявлено 56 нових випадків ВІЛ – інфекції. Із них у 55 % встановлено статевий шлях зараження, парентеральний шлях зараження, пов’язаний з вживанням наркотиків – 40%), вертикальний (діти, народжені від ВІЛ-позитивних матерів і знаходяться у стадії підтвердження діагнозу – 5%).

Кожна людина має право знати свій ВІЛ-статус та дізнатися про ВІЛ/СНІД більше, про можливі ризики та шляхи запобігання інфікування. Це перший крок до профілактики, отримання медичної допомоги, соціальної та психологічної підтримки.  

Сьогодні ВІЛ – це не вирок. Люди, які живуть з вірусом імунодефіциту людини, можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Завдяки успішним державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусною терапією (АРТ). Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, відразу розпочинається АРТ і надається необхідне лікування пацієнту, а відтак людині гарантується якісне та повноцінне життя. Однак повністю вилікувати   ВІЛ – інфекцію не можливо, тому головною зброєю у боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування.

СЛІД ПАМ’ЯТАТИ

Зараження можливе: при різних статевих контактах з інфікованою людиною, при переливанні інфікованої крові або її  компонентів, при використанні нестерильних шприців, при будь-яких медичних маніпуляціях, пов’язаних з контактом із кров’ю, спермою, піхвовими виділеннями, при виношуванні плоду інфікованою матір’ю.

Зараження не можливе: при рукостисканнях, обіймах, поцілунках (якщо не відбувається поранення слизової оболонки ротової порожнини), в басейні, при користуванні загальною ванною, туалетом, при користуванні спільним рушником, посудом, при розмові, чханні, при потраплянні сліз, слини хворого на шкіру.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *