Стань донором – врятуй життя!

Донор – це не посада і не фах. Це той, хто з доброї волі, за покликом душі дає свою кров людям, які потребують трансфузійної допомоги.

Кожної секунди у всьому світі у людей будь – якого віку та походження виникає потреба в переливанні донорської крові з різних життєвих причин.

З моменту відкриття засобів зберігання властивостей крові (консервування) стало можливим накопичення донорської крові, її доставка у віддалені регіони країни чи світу в разі виникнення вогнищ з великою кількістю постраждалих, потребуючих для лікування незамінної ніякими лікарськими засобами донорської крові та її компонентів.

В Україні створена єдина державна система донорства, яка забезпечує ретельний медичний огляд донорів і гарантує повну нешкідливість кроводавань.  Всі донори безкоштовно обстежуються на гемотрансмісивні інфекції, гепатит В і С, сифіліс та ВІЛ/СНІД.

У нашому місті функціонує КП « Дніпропетровська обласна станція переливання крові» структурний підрозділ міста Кам’янського. У закладі працює відділ «Центр плазмаферезу » на базі  якого проводиться  заготівля донорської плазми сучасним ефективним методом автоматичного та мануального плазмаферезу, який передбачає одержання від донора  тільки плазми, власні клітини крові при цьому повертаються. Так за останній рік методом плазмаферезу було одержано 30% від всієї заготовленої плазми.

Щорічно структурний підрозділ приймає близько 5 тисяч донорів, з яких більше 300  набули статусу «Почесного донора України » (безкоштовне здавання крові чи плазми у кількості не менше 40 разів) та 3 чоловіка носять  звання  «Заслужений донор України » (безкоштовна здача крові чи плазми не менш 100 разів)

За 5 місяців 2021 року прийнято більше 2000 донорів.

Щорічно до лав донорів  вливаються молоді донорські  кадри – студенти, військовослужбовці. Це наша золота молодь. Так, в 2020 р.15% осіб від загальноприйнятої  кількості донорів були ті донори, які прийшли на кроводачу вперше в житті.

3 метою активізації організації та пропаганди донорства крові та її компонентів серед населення міста, залучення молодого покоління до вступу в ряди донорів з 07 червня по 14 червня 2021 року проводиться тиждень з нагоди Всесвітнього Дня донора крові. Запрошуємо всіх бажаючих, чуйних, щиросердних громадян взяти участь в акції «Здавайте кров – нехай в світі пульсує життя».

Акція проводитиметься на базі КП «Дніпропетровська обласна станція переливання крові», структурний підрозділ м. Кам’янського за адресою: м. Камянське, вул. Інститутська, 6 з 07 по 14 червня (крім суботи та неділі).

Довідки за телефоном: 068 687 80 92    

 

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *