«Улічкоми» міста Кам’янське

Так в народі називають представників органів самоорганізації населення. Що ж таке органи самоорганізації населення (ОСН), яка їх роль в житті територіальної громади нашого міста та які перспективи їх розвитку?

Ці питання все частіше лунають зі сторінок преси та на сайтах в соціальних мережах. Хтось їм висловлює щиру подяку за вчасно надану допомогу чи корисну консультацію, а хтось критикує (зокрема, представники різних політичних партій) за бездіяльність чи за ангажованість.

Щоб відповісти на ці питання вкотре розберемось: хто ж такі ОСНи?

Згідно із Законом України «Про органи самоорганізації населення», яким регулюється їх діяльність, ОСН – представницькі органи, що створюються жителями, які проживають на законних підставах на окремій території, для вирішення певних питань місцевого значення.

Навіщо ж громаді потрібні ОСН?

– Дійти до влади зі своїми проблемами та потребами і спробувати вирішити їх.

– Здійснювати громадський контроль за діяльністю влади та інших постачальників різних послуг.

– Допомогати об’єднуватися у вирішенні спільних проблем за місцем проживання.

– Спільно побороти нехлюїв та неробів, які заважають нормально жити.

Навіщо місцевій владі потрібні органи самоорганізації?

– Точна діагностика того, що найбільше хвилює населення.

– Залучення додаткових ресурсів для вирішення соціальних проблем.

– Подолання недовіри населення до влади через ефект причетності.

– Об’єднати зусилля в боротьбі громади з соціально-безвідповідальним бізнесом.

– Об’єднання зусиль з громадою у відстоюванні інтересів перед державною владою та політичною кон’юнктурою.

Так коротко можна охарактеризувати функції ОСН, але в реальності коло їх обов’язків набагато ширше.

В нашому місці діють 42 квартальних комітети (з них 5 – с. Карнаухівка), 21 – комітет мікрорайонів та 4 – територіальних комітети.

В силу особливостей нашого життя до «улічкомів», як в народі називають представників ОСН, звертаються здебільшого не захищені версти населення: хтось за порадою, хтось за роз’ясненням щодо отримання субсидії, а хтось за допомогою у вирішенні конфлікту з сусідами. Та наразі керівники ОСН рішуче налаштовані залучати до роботи в місцевих комітетах молодих та  енергійних жителів, які разом з ними готові долати спільні проблеми, пов’язані з освітленням вулиць, ремонтом доріг, встановленням дитячих майданчиків, ремонтом мереж водопостачання та водовідведення, ремонтом покрівель багатоквартирних будинків, вивезенням сміття, ліквідацією стихійних звалищ, допомоги одиноким громадянам похилого віку.

Як показує досвід, об’єднує громаду спільне проведення державних свят та заходів з благоустрою у себе на вулиці або на подвір’ях багатоквартирних будинків, де давно потрібно навести лад. Організовані головами квартальних комітетів та комітетів мікрорайонів толоки перетворюються на справжнє свято праці на благо громади. Спільне чаювання після плідної та результативної роботи зближає сусідів, які довгі роки проживають поруч, а знайомляться тільки під час таких заходів. Цю роботу буде активно продовжено на місцях.

Координує роботу органів самоорганізації населення відділ з питань діяльності органів самоорганізації населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Кам’янської міської ради. Спеціалісти відділу разом з керівниками ОСН готові до діалогу з жителями міста з питання удосконалення їх роботи, готові розглядати критичні зауваження або пропозиції щодо діяльності комітетів. З графіком прийому та структурою ОСН міста можна ознайомитись на офіційному веб-сайті Кам’янської міської ради. Чекаємо на Вас за адресами: просп. Свободи 2/1 (кім.205, 206), вул. Затишна, 3 (кім.211) або за адресами прийому керівників ОСН.

Зробимо разом наше місто красивим, затишним та комфортним для проживання!

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *