Міська Рада запроваджує пілотний проєкт “Бюджет участі. Діти”

На останній сесії міська рада прийняла рішення про запровадження пілотного проєкту “Бюджет участі. ДІТИ” (шкільний громадський бюджет).

Цей проєкт є інновацією, яка залучає дітей до використання інструментів громадської участі, дає можливість впливати на вирішення питань, які їх стосуються, а також виступає “тренажером” з написання проєктних пропозицій. При цьому дитина, навчаючись основам демократії, розуміє, що її думка врахована, а голос вплинув на розвиток шкільного середовища.

Наразі проєкт запроваджується у якості експериментального. У разі його успішності, у 2022 році інструмент буде поширений серед усіх шкіл Кам`янського.

Відмінністю “Бюджет участі. ДІТИ” від основного процесу бюджету участі є те, що учні знаходяться у центрі процесу: пишуть шкільні проєкти та голосують за них. У кожній школі, яка бере участь у пілотному проєкті, проходить окремий конкурс, направлений виключно на її учнів. Голосування за шкільні проєкти відбувається на платформі https://school-budget.e-dem.ua/ . Перемогу здобудуть ті, які отримають найбільшу учнівську підтримку. Адміністрація школи та батьки підтримуватимуть дітей, проте не втручатимуться у процес підготовки шкільних проєктів. Після конкурсу школа, яка виступає розпорядником коштів, отримує фінансування на реалізацію шкільних проєктів-переможців.

Попередньо з дітьми та вчителями проводитиметься навчання, під час якого у доступній формі буде викладено особливості написання шкільних проєктів та наведено приклади фактично реалізованих шкільних проєктів їх однолітків.

Участь у пілотному проєкті візьмуть 3 школи (по 1-й у кожному з районів міста).

Партнером Кам`янської міської ради під час впровадження “Бюджет участі. ДІТИ” виступає Рада Європи, інструментарій якої використовувався зокрема під час розробки Положення про пілотний проєкт. Така співпраця відбувається у межах проєкту “Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень”. Під час конкурсу буде використано платформу електронної демократії “Шкільний ГБ”, яку у безкоштовне користування, у межах Меморандуму про співпрацю, надала міжнародна благодійна організація “Фонд Східна Європа”.

З Положенням про пілотний проєкт “Бюджет участі. ДІТИ” та іншими деталями можливо ознайомитись на офіційному сайті Кам`янської міської ради у розділі “Прозоре місто”, “Бюджет участі” та на сторінках “Бюджет участі. м.Кам`янське” у Facebook та Instagram.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *