Відпочиваємо без стресів

Відпустка – це зміна обстановки, нові люди, позитивні враження, емоції і … фактор причин, які спричиняють стрес.

Що ж може спричинити стрес?

Різкий перехід від роботи до відпочинку призводить до різкого ослаблення імунної системи. Організм пристосовується того ритму життя, який ви ведете, мобілізується.

Поїздка – це завжди стрес і напруження всього організму. Великий стрес для нашого організму – переміщення в інше середовище ( інколи лише після повернення додому відчуваємо  дискомфорт).

Ми не замислюємося, що наш організм сформувався внаслідок взаємодії з довкіллям і тонко відбиває його найменші зміни.

На нас впливають:

  • перепади атмосферного тиску;
  • зміна годинних поясів;
  • ультрафіолетовий режим;
  • температурний режим і вологість;
  • інший клімат ( акліматизація вимагає серйозної перебудови організму);
  • зміна режиму харчування й інша кухня;
  • інша вода.

Все це сприяє збою наших біоритмів, а до того ж у голові постійні думки – як там діти ( якщо їх залишили), як квартира, що на роботі. І після цього можна констатувати, що насолодитися відпочинком ми просто не встигаємо. Отже, до відпуски необхідно підготуватися.

Не залишайте вирішення виробничих проблем на останній робочий тиждень. Заздалегідь продумайте відпускну програму й підготуйте гардероб. Не варто в перший же день відпуски виїжджати на відпочинок в іншу кліматичну зону. У відпустці, навіть якщо нікуди не виїжджаєте, зазвичай змінюються режим і розпорядок дня. Не варто « відсипатися» до 11 години, здоров’я це не додасть, адже в кожного є біологічний годинник, і дотримання режиму дає нам повноцінний сон, а отже, і відпочинок. Не дивіться цілодобово телевізор. Намагайтесь перебувати в спокійній обстановці. Харчуйтесь правильно. Займайтесь улюбленою справою, приділіть увагу собі.

Щасливої вам відпустки.

КЗОЗ КМР «Міський медичний центр  здоров’я та медицини спорту»     

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *