28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитами

Щорічно  28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитами за підтримки ВООЗ проводить заходи популяризації знань про вірусні гепатити. Основна мета – привернути увагу до проблем обізнаності про захворюваність вірусними гепатитами, закликати громадськість, політиків і працівників охорони здоров’я до негайних дій  для профілактики нових заражень серед населення та прискорення прогресу до досягнення мети щодо викорінення цього захворювання.

Вірусні гепатити – група інфекційних захворювань, відомих як гепатит А, В, С, D та E, які уражують сотні мільйонів людей в усьому світі, викликаючи гострі та хронічні захворювання печінки. Захворюваність на  вірусні гепатити є однією з актуальних медичних і соціальних проблем.

Більшість хворих на хронічний гепатит В і С, а в світі їх мільйони, не знають, що вони залишаються носіями вірусу, можуть несвідомо передавати вірус іншим людям Після інфікування не виникає жодних симптомів, а наслідки проявляються через багато років. Широка розповсюдженість та висока хронізація цих інфекційних захворювань визначають необхідність кожному з громадян осмислити свою поведінку для убезпечення від ризиків серйозних захворювань, використання можливостей профілактики.

Профілактика вірусних гепатитів.

Щоб уникнути інфікування вірусними гепатитами А і Е необхідно: використовувати для пиття, миття посуду, овочів та фруктів лише перекип’ячену воду, ретельно мити руки з милом, використовувати індивідуальні рушники, вживати якісні продукти харчування. Переривання шляхів передачі парентеральних вірусних гепатитів  забезпечують наступні санітарно-гігієнічні заходи: в побуті необхідно використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни, уникати травмувань.

Під час отримання медичної допомоги у медичних закладах, косметологічних процедур у салонах необхідно звертати увагу на наявність стерильних одноразових виробів медичного призначення, стерильного інструментарію, дезінфікуючих засобів для обробки рук та стерильних одноразових медичних рукавичок у медичного персоналу. З метою профілактики статевого шляху передачі інфекції слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати індивідуальні засоби захисту. Попередження професійних заражень у лікувально-профілактичних закладах досягають чітким дотриманням правил протиепідемічного режиму, особливо у гемодіалізних, хірургічних, гінекологічних, пологових, стоматологічних та інших відділеннях,  лабораторіях у яких медичний персонал контактує з кров’ю. При виконанні будь-яких парентеральних втручань та маніпуляцій необхідно використовувати гумові медичні рукавички. Єдиним ефективним засобом профілактики вірусного гепатиту В є вакцинація.

Дотримання протиепідемічного режиму, правил сучасної дезінфекції, стерилізації можуть убезпечити людей при виконанні медичних процедур. Безпечна сексуальна поведінка, проходження тестування, виконання правил особистої гігієни в змозі попередити тяжкі наслідки інфікування вірусними гепатитами.

 

Пам’ятайте, захворювання легше попередити ніж лікувати його наслідки. При підозрі на захворювання викликайте лікаря або звертайтесь до лікувального закладу

 

КЗОЗ КМР «Міський медичний центр  здоров’я та медицини спорту»

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *