Кам’янчанам нагадують про небезпеку кишкових інфекцій

Щороку зі зростанням температури повітря складається загрозлива ситуація щодо захворювань на гострі кишкові інфекції. Як повідомили в Кам’янському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, протягом I півріччя 2021 року у місті Кам’янське зареєстровано 267 випадків гострих кишкових інфекцій, що на 15% вище чим за аналогічний період попереднього року.

Причинами інфекційних захворювань та харчових отруєнь, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни як виробниками продуктів харчування, так і споживачами в побуті. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, кулінарні  вироби з рубленого м’яса (котлети, рулети, паштети) та ін. У погано промитих фруктах та овочах можуть на поверхні перебувати збудники інфекційних захворювань, зокрема вірусних інфекцій.

З метою профілактики харчових отруєнь та інфекційних захворювань у спекотний період року необхідно прислухатися до наступних рекомендацій:

– не купуйте продукти харчування у місцях стихійної торгівлі у підозрілих осіб;
– купуйте продукти харчування в організаціях торгівлі та громадського харчування, які належним чином організували виробництво та реалізацію продуктів харчування ;
–  звертайте увагу на дату виготовлення харчового продукту, термін його придатності та умови зберігання і реалізації;
– закуповуйте або готуйте салати, вироби з рубленого м’яса, холодець, кондитерські вироби з кремом в невеликій кількості, пам’ятаючи про те, що зберігати їх треба при температурі від +2 С до +6 С обмежений час;
– піддавайте повторній термічній обробці кулінарні страви попереднього дня;
– дотримуйтесь технології приготування страв у домашніх умовах , при цьому виконуючи наступне: ретельна обробка рук перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією , використання окремих обробних ножів для оброблення сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивайте зелень , овочі та фрукти;
– розміщуйте в холодильнику продукти харчування з умовою товарного сусідства: готові страви та напівфабрикати високого ступеню готовності – на верхніх полицях, сировина – на нижніх полицях;
– якщо ви відчуваєте себе нездоровим (за наявності розладів стула, нудоти, болі в животі) – ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сім’ї та гостей;

Не використовуйте при виїзді на відпочинок, при відправленні дітей на екскурсію або в тривалу поїздку – продукти харчування, що швидко псуються.

У разі захворювань звертайтесь за медичною допомогою!

Олена

Recent Posts

Кам’янчан закликають здавати кров

До городян звертається Дніпропетровський обласний центр крові, м.Кам'янське. "Кам’янське, що з нами відбувається? Учора в…

24 хв. ago

На Дніпропетровщині цьогоріч оздоровили понад 13,8 тис дітей-пільговиків

На Дніпропетровщині продовжується кампанія з оздоровлення та відпочинку дітей пільгових категорій. Сиріт, хлопців і дівчат,…

54 хв. ago

Фільм “Буремний перевал” з Марго Роббі і Джейкобом Елорді війде на початку наступного року

Warner Bros. представила перший трейлер нової екранізації роману Емілі Бронте "Буремний перевал", режисеркою якої стала…

54 хв. ago

Під Дніпром чоловік з пістолетом пограбував продавчиню: шо вирішив суд

За доказами слідчих обвинувальний вирок суду отримав 44-річний містянин. Суд призначив покарання чоловіку, який, погрожуючи…

1 годину ago

У Кам’янському ремонтують дорогу у селищі Будівельників (фото)

Про проведення робіт повідомив депутат Кам’янської міської ради по територіальному округу №9 Віталій Чернявський. "Шановні…

2 години ago

Рецепт дня: Французький яблучний пиріг

Випічка з яблуками давно стала візитною карткою осінньо-зимового періоду, адже в холодні вечори завжди хочеться…

2 години ago