Скажи «НІ» наркотикам

Незважаючи на те, що історія боротьби зі зловживанням наркотиками, їх поширенням і контролем оборотів продажу триває вже більше ста років, наркоманія залишається однією з найстрашніших бід сучасності.
Все більше людей у всьому світі піддаються спокусі, думаючи, що моментально вирішують всі свої проблеми. Дуже часто навіть ті, хто проходить курс лікування, не можуть назавжди позбутися від наркотичної залежності, саме тому громадяни, яким не байдужі проблеми здоров’я своїх близьких об’єднуються, щоб нагадати всім про страшну хворобу.

Наркоманія – стан, що характеризується патологічним потягом до різних психоактивних речовин, зміною толерантності (збільшення дози споживання), розвитком психічної та фізичної залежності. Залежність від психоактивних речовин (наркотиків) — це хронічне захворювання, що проявляється в непереборному бажанні вживати наркотичні речовини, незважаючи на негативні соціально-медичні наслідки.

Однією з основних проблем боротьби з наркоманією є вживання токсичних засобів дітьми та підлітками. Висока популярність цих речовин серед молоді обумовлена доступністю придбання через мережу інтернет та низькою вартістю в порівнянні з «класичними» наркотиками. Серед синтетичних наркотичних речовин найбільш популярні так звані суміші для паління («спайси»). Це  особливі суміші, до складу яких входять трави (як правило, ромашка аптечна) і синтетичні аналоги канабіноїдів. У зв’язку з тим, що дозу психоактивної речовини в спайсі прорахувати неможливо, часто у споживачів відмічаються передозування, які супроводжуються нудотою, блювотою, запамороченням, блідістю, втратою свідомості, а в деяких випадках смертю. Люди, що вживають ці суміші, піддають ризику не тільки себе і своє здоров’я, але і безпеку осіб, які перебувають поруч у момент вживання суміші для паління через непередбачуваність змін психіки. Запідозрити вживання спайсів можна за такими ознаками: зміна розміру зіниць (занадто вузькі або занадто широкі); підвищена рухова активність; почервонілі очі; неконтрольовані перепади настрою; безпричинні емоції (страх або ейфорія); параноя (відчуття переслідування); нечленороздільна мова; галюцинації; підвищений артеріальний тиск, тахікардія; сухість у роті.

Наркоманія залишається не лише медичною, а і соціальною  проблемою, оскільки наслідки цього явища мають згубний вплив на все суспільство. У вирішенні цієї проблеми  повинна бути зацікавлена кожна людина.

Якщо у вас є підозра що близька вам людина вживає наркотичні речовини чи ви самі маєте намір позбутися залежності, але не можете це зробити самостійно, — звертайтесь    за допомогою та консультацією  до лікарів – наркологів диспансерного наркологічного відділення КНП КМР «Кам’янська міська лікарня№1» за адресою: вул. Коваленко 1, моб. тел. 098-177-97-75.

 

КЗОЗ КМР «Міський медичний центр  здоров’я та медицини спорту»

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *