Правила поведінки під час спеки

Аномальна спека негативно впливає на здоров’я людини, тому у спекотні дні слід бути особливо обережними, стежити за своїм здоров’ям і дотримуватися певних правил поведінки.

Спека викликає погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб. Особливо це стосується людей похилого віку, людей з хронічними  серцево-судинними захворюваннями, з надмірною вагою, тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування.

Слід побоюватися таких впливів спеки на організм, як тепловий і сонячний удар. Щоб не потрапити в неприємну ситуацію, слід виконувати деякі правила поведінки в спекотну погоду:

  • не виходьте без зайвої потреби  на вулицю. Не можна знаходитися під прямим сонячним промінням з 11:00 до 17:00;
  •  обирайте одяг з легких та натуральних тканин,  уникайте тісної та синтетичної одежі, носіть головні убори;
  •  виключіть з раціону м’ясо, їжте більше овочів і фруктів. Пам’ятайте, що пиво спрагу не втамовує;
  •  зведіть до мінімуму перебування в громадському транспорті. Спека й задуха в замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення й непритомність;
  • у спекотні періоди  обмежте звичайну фізичну активність. Фізичні навантаження збільшують теплообмін у 5 разів, що може призвести до зневоднення організму;
  • не користуйтесь в спеку  косметикою, особливо пудрою й тональними кремами. По-перше, вони ускладнюють шкірі дихання,  по-друге, як наслідок, людина сильніше пітніє, і ефект від макіяжу виявляється прямо протилежним бажаному;
  • якщо в приміщенні встановлено кондиціонер, пам’ятайте, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Тому не можна програмувати кондиціонер на температуру нижче ніж 18 градусів.
  • якщо Ви вживаєте будь-які лікарські препарати – обов’язково порадьтесь зі своїм лікарем стосовно того, як вони можуть впливати на організм людини під час періоду літньої спеки.

Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Це не означає, що потрібно купатися в  водоймищах або міських фонтанах. Однак гуляти біля води, частіше ополіскувати руки й обличчя, а також приймати душ два рази на день прохолодною (не крижаною)водою — це необхідний мінімум у таку погоду. Через рясне потовиділення порушується водний і сольовий баланс в організмі, в результаті чого погіршується харчування м’язових клітин і працездатність організму, збільшується частота серцево-судинних нападів. Пити просто воду в спекотні дні недостатньо, краще вживати мінеральну воду з вмістом калію, кальцію і магнію. Адже небезпека аномальної спеки не тільки в зневодненні організму, але також і в втрати солей, які виводитимуться разом з потом. Ці солі необхідні організму і їх треба заповнювати.

Спека – дуже вдалий час, щоб кинути палити і пити спиртні напої. Адже вживати алкогольні напої в спеку категорично забороняється, а куріння в таку погоду особливо небезпечно для здоров’я  як самого курця  так і для оточуючих.

Пам’ятайте про ризик виникнення харчових отруєнь – відмовтесь від звички готувати їжу про запас. Категорично не можна купувати їжу на лотках, не обладнаних холодильниками.

                             

КЗОЗ КМР «Міський медичний центр  здоров’я та медицини спорту»      

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *