Причинами інфекційних захворювань та харчових отруєнь, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни як виробниками продуктів харчування, так і споживачами в побуті. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, кулінарні вироби з рубленого м’яса (котлети, рулети, паштети) та ін. У погано промитих фруктах та овочах можуть на поверхні перебувати збудники інфекційних захворювань, зокрема вірусних інфекцій.
З метою профілактики харчових отруєнь та інфекційних захворювань у спекотний період року необхідно прислухатися до наступних рекомендацій:
– не купуйте продукти харчування у місцях стихійної торгівлі у підозрілих осіб;
– купуйте продукти харчування в організаціях торгівлі та громадського харчування, які належним чином організували виробництво та реалізацію продуктів харчування ;
– звертайте увагу на дату виготовлення харчового продукту, термін його придатності та умови зберігання і реалізації;
– закуповуйте або готуйте салати, вироби з рубленого м’яса, холодець, кондитерські вироби з кремом в невеликій кількості, пам’ятаючи про те, що зберігати їх треба при температурі від +2 С до +6 С обмежений час;
– піддавайте повторній термічній обробці кулінарні страви попереднього дня;
– дотримуйтесь технології приготування страв у домашніх умовах , при цьому виконуючи наступне: ретельна обробка рук перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією , використання окремих обробних ножів для оброблення сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивайте зелень , овочі та фрукти;
– розміщуйте в холодильнику продукти харчування з умовою товарного сусідства: готові страви та напівфабрикати високого ступеню готовності – на верхніх полицях, сировина – на нижніх полицях;
– якщо ви відчуваєте себе нездоровим (за наявності розладів стула, нудоти, болі в животі) – ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сім’ї та гостей;
Не використовуйте при виїзді на відпочинок, при відправленні дітей на екскурсію або в тривалу поїздку – продукти харчування, що швидко псуються.
У разі захворювань звертайтесь за медичною допомогою!
Трагічну новину повідомив міський голова Андрій Білоусов. "24 жовтня 2023 року в бою поблизу населеного…
19 травня на Малій сцені Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки Кам’янського відбулася прем’єра лялькової музичної…
Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за період з 19.04.2024 по 25.04.2024 було…
АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» інформує: У зв'язку з виконанням профілактичних робіт відбудеться тимчасове припинення електропостачання…
25 квітня у Новомиколаївці Верхньодніпровської територіальної громади Кам’янського району знайшли тіло чоловіка. Воно знаходилось у…
27 квітня у Дніпрі, на Слобожанському проспекті, маршрутка №242 зачепила жінку на пішохідному переході. Постраждалу забрала “швидка”.…