Вакцинація – це єдиний ефективний спосіб подолання пандемії COVID-19

В Україні триває  вакцинація проти COVID-19. Відтепер щеплення може отримати кожен бажаючий. Щеплення від COVID – 19 добровільне, але для запобігання інфікування бажано вакцинуватись, особливо якщо ви входите до групи ризику(медичні працівники, літні люди, люди з хронічними захворюваннями).

У місті Кам’янське вакцинуватись можна, як в Центрах первинної медико-санітарної допомоги №1 та №3 так і у Центрі масової вакцинації за адресою: просп. Свободи, буд. 36 (територіальний центр соціального обслуговування Заводського району), який працює щоденно з 8.00 до 15.00.  При собі необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код та захисну маску.

За день до вакцинації бажано відмовитись від вживання спиртних напоїв, в день щеплення – обмежити відвідування бань, саун, басейнів, уникати переохолоджень, фізичних загрузок, в т. числі відмовитись від спортивних тренувань на найближчі два дні після введення препарату.  Рекомендується уникати скупчення людей та контакту з хворими.

Вже з вересня очікується третя хвиля пандемії на коронавірус COVID-19. За інформацією ВООЗ у світі поширюється штам «Дельта», який передається набагато швидше ніж інші штами. Він значно агресивніший, значно частіше приводить до госпіталізації та реанімації. Вакцинація допоможе людині сформувати імунітет до вірусу, що захистить від інфікування чи важкого перебігу хвороби, а масова вакцинація – знизити ризик інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 та сформувати колективний імунітет проти коронавірусної хвороби.

В Україні наразі доступні 4 вакцини : AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac, Comirnaty від Pfizer, Moderna. Усього з початку кампанії вакцинації проведено 5 632 783 щеплень.

AstraZeneca (Covishield, SKBio) індійського, корейського та італійського виробництва — це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів. Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

CoronaVac/Sinovac Biotech — це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Comirnaty/Pfizer-BioNTech — це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною компанією Moderna. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Сьогодні як в Україні, так і у світі існує недовіра до вакцин проти COVID-19. Це попри те, що в історії сучасної медицини та фармацевтичних розробок ще не було настільки прискіпливої  уваги до окремого лікарського препарату, як до цих вакцин.

Одна з причин такої недовіри – поширення неправдивої інформації щодо вакцинації, розповсюдження фейків на цю тему. Пам’ятайте, що правдиву й вичерпну інформацію про вакцини можуть надати тільки медики. Не довіряйте неперевіреним джерелам, дотримуйтеся інформаційної гігієни. І знайте, що вакцинація – це важливий крок до збереження здоров’я і життя!

Більш детальну  інформацію про вакцинацію проти COVID-19 Ви можете отримати за номером 068-481-34-87.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *