Про шкідливість вживання марихуани

Легалізація вживання марихуани – одна з найбільш обговорюваних тем в суспільстві. У багатьох  країнах була суттєво переглянута державна політика щодо канабісу, зокрема його медичної форми. У результаті станом на сьогодні лікувальні препарати на основі канабісу доступні в таких країнах, як Канада,  Австралія, Сполучені Штати, Польща, Нова Зеландія, Литва. Українці на території цих і десятків інших держав уже зараз можуть скористатися принципом «канабіс – це ліки», але на території нашої країни це повністю нелегально так як Верховна Рада України не підтримала законопроект про легалізацію. (У законопроекті йдеться про обіг конопель із метою використання в медичній практиці і науково-технічній діяльності та про дозвіл підприємцям вирощувати коноплі й виробляти з них ліки в Україні за умови отримання ліцензії).

Прибічники легалізації вважають, що коноплі без наркотичного ефекту можуть використовуватися як ефективне та легке знеболювальне, а  особливо  для людей з онкологічними захворюваннями. Також  пропонується їх вживання при депресіях, посттравматичному стресовому розладі військовослужбовців  і при низці інших тяжких станів та захворювань.

Що ж таке марихуана? Наскільки вона ефективна для лікування різних захворювань або її вживання вже саме по собі вимагає уваги лікарів? Чи формується наркозалежність  і чи є шкода марихуани для здоров’я?              

Марихуана, інша назва канабіс, – суміш з висушеного листя та насіння конопель. Найбільш поширений спосіб вживання канабісу – його куріння, а безпечного куріння не буває. Вченими  доведено, що в димі марихуани в 20 разів більше аміаку, ніж в сигаретному, а за  результатами дослідженнь,  наслідки від регулярного куріння конопель пов’язують з частотою виникнення обструкції легенів і бронхів.

Періодичний або постійний  вплив канабіноїдів може не давати видимих ​​фізичних порушень, проте з часом шкода від марихуани стає помітною та очевидною, поступово впливаючи на багато життєво важливих процесів.  Глибокі зміни, які не завжди помітні для людського ока, виникають завдяки тому, що активні речовини марихуани одночасно впливають на різні ділянки центральної нервової системи.  Це   негативно позначається на роботі декількох систем організму, тому рано чи пізно якийсь орган дає збій, а сама людина потребує лікування.

Марихуана є психоактивною речовиною, яка складає гідну конкуренцію алкоголю, викликаючи  формування залежності. Звикання до неї настає досить швидко та призводить до розвитку тяжких форм душевних розладів, наприклад, маній, шизофренії, інших форм психозів. А значить, можна говорити про формування наркозалежності, що вимагає лікування.

Вживання марихуани – прямий шлях до порушень серцевого ритму. Шкода марихуани для чоловіків особливо очевидна після 35 років, коли зростає ризик інфаркту або ішемічної хвороби серця. І якщо рідкісні затяжки здатні поліпшити настрій, то навантаження на серцевий м’яз чоловіка може стати серйозним приводом для госпіталізації і довгого лікування розладів серцево-судинної системи.

Не потрібно забувати і про ризик передозування. Вона загрожує загальним погіршенням стану, аритмією. Також призводить до порушення інтелектуальної діяльності, що в свою чергу знижує здатність критичного мислення. На тлі неуважності значно зростає ризик дорожньо транспортного травматизму та інших неприємностей.

Якщо ви відчуваєте, що бажання розслабитися за допомогою марихуани починає домінувати у вашому житті – саме час звернутися за допомогою до фахівців, і можливо, пройти курс лікування.

 Якщо  близька вам людина  чи ви самі маєте намір позбутися наркотичної залежності, але не можете це зробити самостійно — звертайтесь    за допомогою та консультацією  до лікарів – наркологів диспансерного наркологічного відділення КНП КМР «Кам’янська міська лікарня№1» за адресою: вул. Коваленко 1, моб. тел. 098-177-97-75.

 

КЗОЗ КМР «Міський медичний центр  здоров’я та медицини спорту»                                                   

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *