В Каменском протестуют против нарушений прав рабочих

Руководство профсоюза «Металлургов» Днепровского меткомбината (ныне – ДКХЗ) направило официальные обращения президенту Украины Владимиру Зеленскому и спикеру Верховной Рады Дмитрию Разумкову с требованием не допустить принятия новой редакции Трудового кодекса, которая ущемляет права наемных работников.
В тексте обращений сказано:
“Шановний Володимире Олександровичу!
Звертаюсь до Вас як Гаранта Конституції, адже саме для цієї поважної місії Вас і обрав народ України. Звертаюсь до Вас із застереженням проти прийняття чергового антинародного Закону.
Хочу нагадати Вам, що згідно з Конституцією України: –
Стаття 3. « Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність». І далі: Стаття 8. «В Україні визнається і діє принцип верховенства права.
Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй».
Крім того, ст. 22 Конституції України чітко закріпила принципи, які є непорушними, при прийнятті нових Законів, а саме: «Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.
При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».
Нагадую Вам текст Присяги, яку ви урочисто приймали перед вступом на посаду президента України «…заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі».
21 вересня 2021 року Верховна Рада України прийняла за основу Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин № 5388 від 15.04.2021 р.
Всупереч Конституції України, вищезгаданим проектом значно «урізані» права найманих працівників, а можливість захищати свої права – зведена нанівець, причому можливість професійних спілок по захисту прав найманих працівників помножена на «0». Так, роботодавець, завдяки цьому проекту закону, отримує більш широкі рамки у своїх діях в роботі з найманими працівниками, але за рахунок звуження прав останніх. Наведу декілька прикладів.
Ст. 43 Кодексу Законів України про Працю: – «Розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2 – 5, 7 статті 40 і пунктами 2 і 3 статті 41 цього Кодексу (стосується розірвання трудового договору з ініціативи власника прим. моя) може бути лише за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації» – Виключена. Тобто немає запобіжників свавіллю роботодавця. Профспілка позбавляється можливості захищати працівників від незаконних звільнень. У діючому Кодексі передбачено цілий ряд запобіжників, за допомогою яких найманий працівник був захищений від свавілля роботодавця, а те, що у Проекті зроблено упор на «трудовий договір» не є виправданим, так як людина, яка працевлаштовується, особливо на робітничі професії, за рідким виключенням не в змозі адекватно зорієнтуватись у всіх нюансах трудового договору на новому, незвичному для нього робочому місті, підприємстві чи професії, і в більшості випадків підписує такі документи «не глядячи», а можливість захисту працівника нівельована законотворцем шляхом видалення прав професійних спілок. І це стосується ще цілого ряду статей Проекту:
Згідно ст. 64 КЗпП – Надурочні роботи можуть проводитись лише з дозволу профспілки. – Видалена.
Роль профспілкових організацій у таких важливих питаннях як: перерва на відпочинок і харчування, робота у вихідні дні, графіки відпусток, перенесення щорічних відпусток, та інших – знецінена. Забравши ці важелі, законодавець перетворив профспілкові організації з сили, яка стримувала свавілля роботодавця в статиста, якого, в кращому випадку, – «повідомляють».
Посадові особи, які розробляли цей Проект, вочевидь, не розуміють, що за допомогою таких законів знищується кадровий потенціал держави, зводиться нанівець роль людини праці. Невже не зрозуміло, що прийняття таких соціально несправедливих законів стимулює збільшення міграції, і, врешті решт, негативно відіб’ється на поповненні бюджету, фонду соціального страхування та пенсійного фонду.
Враховуючи вищевикладене, зважаючи на те що Конституція України (ст. 102) поклала на Вас обов’язок гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина прошу Вас, шановний Володимире Олександровичу, прийняти всі залежні від Вас заходи по недопущенню прийняття Верховною Радою України проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин» № 5388 від 15.04.2021 р.
З повагою, Голова профспілкового комітету О.А. Нагорний”.
Аналогичное обращение направлено и на имя Дмитрия Разумкова.
Как видим, профсоюз «Металлургов» должным образом отреагировал на попытку властей начать наступление на права рабочих. Интересно, а что другие профсоюзы Каменского? На том же ДМК действуют еще профсоюзные организации: «Металлистов» (лидер – Колючий) и ПМГУ (лидер – Какуша), есть подобные организации на ДКХЗ, «Южкоксе», «ДнепрАзоте» и на многих других предприятиях поменьше. Что, там согласны с ущемленим прав своих членов? Или просто боятся испортить отношения с властью и хозяевами предприятий?
Из сегодняшней ситуации ясно видно, кто не на словах, а на деле защищает права рабочих. И возникает вполне резонный вопрос – а зачем нужны те профсоюзы, что помалкивают в тряпочку там, где надо сказать свое веское слово? Или они умеют только взносы собирать,а?..

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *