Под Днепром памятник старины превращают в отхожее место

Уникальный памятник древности – кромлех, которому около 5000 лет и который может быть старше египетских пирамид, может просто погибнуть из-за местных жителей и властей, пишет активист Владимир Степаненко.
«Вранці відвідав Сурський кромлех – новоолександрівський курган 6048/1 , з метою оцінки ситуації, бо останні декілька ночей були з мінусовою температурою, і я хотів побачити що відбувається з камінням.
Те, що я побачив виходить за межі здорового глузду та мого світосприйняття – якийсь “Хеопс” відклав, в середені кромлеха піраміду, та прикрасив її туалетним папером, яким підтерав свій будівельний інструмент. Про ницість істоти, яка наважилась на цей перфоменс, можна довго писати, але всеодно там все буде про лайно.
Фаєра, лампадки, розсіяне просо, яке вже проросло в “мертвому грунті (“мертвий грунт” – суто археологічний термін), будівельне сміття…., а тепер ще й говнопіраміда – все це можна розцінювати, як проблему психічного стану або високої моралі тих, хто це зробив. Та я бачу у цьому інший бік проблеми – бездіяльність органів місцевого самоврядування Новоолександрівська ОТГ Дніпровського району Дніпропетровської області , органів охорони культурної спадщини та Управління культури, туризму, національностей і релігій ДніпроОДА , що привела пам’ятку до стану коли її можна сплутати з громадською вбиральнею, заросшею бур’янами вище людського зросту.
Наразі, крім проблем з консервацією та музеїфікацією (нагадаю, що вони неможливі без наукового звіту археологів, чекати якого ми будемо до весни 2022 року) існує низка гострих питань, які можна було вирішити вже давно, якщо б було бажання:
– територія заросла бур’янами. Їх ніхто не косив ціле літо.
– відсутній паркан (огорожа) навколо пам’ятки, не кажучи про охорону, чи відеоспостереження за ділянкою. Каміння знаходиться в аварійному стані, та несуть певну небезпеку для відвідувачів.
– відсутні, будь які вказівники про те, що це пам’ятка археології, та охоронна зона пам’ятки.
Все це надало можливість будівельникам влаштовувати на цій ділянці свалку будівельного сміття (вже вирішене це питання, разом з працівниками сільської ради), маргіналам палити фаєра, або влаштовувати шабаші, а тепер ще й перетворити кромлех на сільський туалет», – пишет Степаненко в социальных сетях.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *