У Кам’янському обговорили підвищення радіаційної безпеки майданчика колишнього «ВО ПХЗ»

2 грудня відбулася онлайн-конференція щодо реалізації заходів з підвищення радіаційної безпеки майданчика колишнього виробничого об’єднання Придніпровського хімічного заводу.

Конференція проходила за участі Представництва ЄС в Україні, Європейської комісії, Міністерства енергетики України, Міністерства охорони здоров’я України, Державної інспекції ядерного регулювання, керівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації та Кам’янської міської ради.

Проєкти з очищення території колишнього проммайданчика ПХЗ реалізується Європейською комісією в партнерстві з Міністерством енергетики України в рамках програми Інструменту Європейського Союзу зі співпраці у сфері ядерної безпеки.

Так, впродовж останніх років були успішно реалізовані 6 проєктів, а саме: проведені роботи з ізолювання найбільш забруднених будівель, споруджено захисні огорожі по периметру хвостосховищ, модернізовано вентиляційну систему аналітичної лабораторії ДП «Бар’єр», створені пропускні пункти для працівників та забезпечено проведення постійного радіологічного моніторингу. Загалом, на реалізацію ІІ етапу Європейський Союз виділив кошти у розмірі 3 млн євро. Також в жовтні 2021 року були затверджені заходи щодо реалізації ІІІ етапу робіт, на виконання яких планується виділити понад 5 млн євро.

«Ми вдячні членам Єврокомісії і всім, хто бере безпосередню участь у виконанні робіт, спрямованих на очищення території проммайданчика від радіаційного забруднення. Для міського бюджету кошти, потрібні для реалізації заходів є непідйомними. Крім того, виконання багатьох заходів не входить до повноважень міської ради, адже зазначена територія відноситься до Державної форми власності. Зі свого боку ми максимально йдемо на зустріч у вирішенні проблемних питань та всіляко допомагали та будемо допомогати в подальшому. Зокрема, найближчим часом плануємо огородити ті ділянки, які знаходяться за територією ПХЗ і не входять до проєкту Європейської комісії», – сказав перший заступник міського голови Олександр Чернишов.

Завдяки реалізація кожного з проєктів вдалося покращити радіаційний стан на майданчику ПХЗ, а подальше використання їх результатів суттєво покращить безпеку населення, що проживає на прилеглій території та упередити виникнення екологічно-небезпечної ситуації.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *