Олександр Лукашов: «Плата за разові пластикові пакети зробить їх використання більш контрольованим»

Скасування безоплатного розповсюдження пластикових пакетів у закладах торгівлі сприятиме екологізації їх використання. Про це заявив голова екологічної комісії м. Кам’янське Олександр Лукашов.  
Згідно проєкту постанови Уряду, з 10 грудня за всі «разові» пластикові пакети доведеться заплатити мінімум 2-3 грн. Виключенням стануть біорозкладна упаковка та надтонкі пакети шириною до 225 мм, глибиною до 345 мм та довжиною до 450 мм, що призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, які розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.
Очільник екологічної комісії Кам’янського підкреслив, що такі обмеження сприятимуть більш контрольованому використанню штучної упаковки. Нововведення є першим кроком до повної заборони пластикових пакетів, що має відбутись у 2022 році.
«Звичайне явище сьогодення, коли в супермаркетах покупці пачками беруть так звані пакети-«майки» через те, що вони безкоштовні. Хазяйновиті господарі часто накопичують їх «про запас». Не секрет, що потім вони опиняються на дорогах, тротуарах, у водоймах. Коли за кожну одиницю упаковки доведеться платити окремо, пакети використовуватимуть більш обмежено та контрольовано», – зазначив Олександр Лукашов.
За його словами, необхідним є жорсткий контролю антикорупційної складової виконання урядового рішення.
«Важливо, щоб після встановлення мінімальної вартості на пластикові пакети відповідні органи забезпечили реальний системний контроль якості упаковки, що надходить до об’єктів торгівлі, а також її реалізації. Адже не секрет, що будь-які обмеження провокують спокусу обійти їх. Тож якщо ті самі пакети раптово виявляться «біорозкладними», то впровадження екологічної реформи зазнає краху ще на старті», – говорить очільник кам’янської екологічної комісії.
У червні 2021 року Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт № 2051-1 щодо заборони обігу пластикових пакетів в Україні. Якщо заклади харчування, торгівлі чи надання послуг упіймають на розповсюдженні пластикових пакетів, їм загрожує покарання у вигляді штрафу від 8,5 тис. грн. до 17 тис грн. За повторне порушення закону протягом трьох років штраф буде більш значним: від 17 тис. грн до 34 тис. грн.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *