На Дніпропетровщині привітали носіїв козацької пісні

З нагоди п’ятої річниці від року внесення «Козацьких пісень Дніпропетровщини»  до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, в Дніпрі відбувся святковий концерт. На ньому представники трьох колективів, які володіють мистецтвом цієї пісні, продемонстрували свої таланти та представили тематичний онлайн-майданчик, де охочі можуть послухати козацькі пісні Дніпропетровщини.

Про це повідомили в обласній раді.
«Обласна рада доклала чимало зусиль, аби козацькі пісні Дніпропетровщини опинились в списку світової спадщини. Протягом кількох років нашими фахівцями було проведено ряд фольклорних експедицій в 16 населених пунктів, зібрано величезний об’єм аудіо-, відео-, фото-, текстової інформації, зроблено оцифровку старих записів пісень. Також було проведено фестиваль козацької пісні Дніпропетровщини, а у музичній академії ім. Глінки створено фольклорний центр й видано збірник козацьких пісень. Цей вид мистецтва не випадково внесений до переліку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, що потребує збереження. Середній вік виконавців такої пісні в нашому регіоні — 50-80 років. Тому охорона цього самобутнього явища нашого регіону вкрай важлива», — сказав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.
Зараз в області діє три колектив-носії такого виду співу. Це гурт «Першоцвіт» з села Кочережки, «Богуславочка» з с. Богуслав та «Криниця» з м. Підгородне. Під час заходу ці гурти влаштували концерт й зачарували гостей своїми співами. З нагоди п’ятиріччя визнання спадщини, колективам були вручені подарунки.
«Пишаюся тим, що саме ми є носіями унікальної культурної спадщини, в якій – неповторність українського народу і його самобутність. Вдячний колективам, які зберігають національну спадщину, самобутність регіону й підтримують традиції наших пращурів. Дякую також начальниці управління культури, туризму, національностей та релігій ДніпроОДА Наталлі Першиній, Андрію Курляку та Наталі Хазан за підтримку проєкту і плідну роботу в цьому напрямку», — додав Микола Лукашук.
Незабаром в області представлять фільм про культуру козацької пісні на Дніпропетровщині. Та Ютуб-канал, де охочі зможуть спостерігати за репетиціями колективів-носіїв спадщини, їхніми концертами, гастролями та ін.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *