В управлінні охорони здоров’я Кам’янського підвели підсумки роботи за 2021 рік

Головними напрямками діяльності управління охорони здоров’я Кам’янської міської ради у 2021році стали профілактика та лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19 та матеріально-технічне забезпечення закладів охорони здоров’я Кам’янського. 
Боротьба з ковідом
Як зазначив начальник управління охорони здоров’я Віталій Мандзюк, боротьба з COVID-19 в нашому місті розпочалась з 9 квітня 2020 року і стрімко набирала оберти. Основною клінічною базою з надання стаціонарної медичної допомоги стало на той час і залишається до тепер комунальне некомерційне підприємство Кам’янської міської ради «Міська лікарня №7».
Саме в цій лікарні отримав лікування перший пацієнт з підтвердженою гострою респіраторною хворобою COVID-19. На початку епідемії для стаціонарного лікування хворих на  COVID-19 було виділено 30 ліжкомісць і поступово ця кількість збільшувалась до 425 ліжкомісць в 2021 році, усі відділення лікарні були перепрофільовані для надання допомоги хворим з підозрою та підтвердженою гострою респіраторною хворобою COVID-19. Під час першої хвилі захворювання заклад був повністю готовий до госпіталізації хворих на COVID-19.
– Проблема з якою стикнулись медичні працівники – це недостатня кількість кисневих концентраторів для хворих, – розповів В. Мандзюк. – Але керівництво міста відразу відреагувало на дану ситуацію і до лікарні 0доставили першу партію концентраторів, кількість яких постійно збільшувалась: за рахунок коштів НСЗУ, коштів міського бюджету, благодійної допомоги представників приватного бізнесу. На даний час лікарня оснащена 322 кисневими концентраторами та 70 точками централізованої подачі кисню. Це звісно позитивно вплинуло на стан пацієнтів, які отримують оксигенотерапію: загальне самопочуття покращується швидше, зменшується термін перебування хворого в стаціонарі, більш сприятливий прогноз для одужання.
Під час наступних хвиль збільшення захворюваності на COVID-19 стан пацієнтів, які надходили до лікарні був більш важким. Кількість хворих, які госпіталізували до Міської лікарня №7 зростала до 60 пацієнтів на добу. Основний контингент стаціонару – це хворі старше 60 років з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, цукровим діабетом та ожирінням. Але медичні працівники справились з усіма хвилями корона-вірусної інфекції і вдосконалили свої знання та навички в лікування даної хвороби.
До Міської лікарні №7 госпіталізували пацієнтів з важкою супутньою патологією: інфарктом міокарда, гострим мозковим інсультом та ін. Лікарі за допомогою “Телемедицини” та телефонних консультацій з профільними спеціалістами лікували пацієнтів нашого міста та інших об’єднаних територіальних громад району.

– На базі Міської лікарні №7 з 22 жовтня 2021 року розпочав роботу кабінет для амбулаторного лікування хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19 легкого перебігу та перебігу середньої важкості, які мають високий ризик прогресування до тяжкого перебігу COVID-19 за допомогою препаратів моноклональних антитіл, – розповів В. Мандзюк. – Дані препарати значно полегшують перебіг захворювання та зменшують ризик розвитку ускладнень коронавірусної хвороби для пацієнтів, які проходять амбулаторне лікування корона-вірусної хвороби.
З 19 квітня 2021 року і повторно з 13 жовтня 2021 року до закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу хворим з підозрою та підтвердженою гострою респіраторною хворобою COVID-19 приєдналось комунальне некомерційне підприємство «Міська лікарня №9». В лікарні були перепрофільовані: терапевтичне, ендокринологічне та гінекологічне відділення для лікування хворих на COVID-19. Спочатку було виділено для лікування даних хворих 50 ліжкомісць, кількість яких збільшилась до 350, а на даний час, враховуючи покращання епідемічної ситуації по COVID-19, складає 100 ліжкомісць.
Про темпи вакцинації
За словами Віталія Мандзюка, з 5 березня 2021 року у місті розпочалась вакцинальна кампанія проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, якою були охоплені всі категорії населення згідно з «Дорожньою картою», затвердженою наказом МОЗ України № 3018 від 24.12.2020 року (зі змінами).
– За цей час у місті Кам’янське отримало 1 дозу вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19  61 720 осіб, що складає 31,6% від дорослого населення міста, та 2 дози вакцини отримали  54 812 осіб, що складає 28,1% від дорослого населення міста, – говорить В. Мандзюк.
За час вакцинальної кампанії було створено по 2 пункти вакцинації на базах ЦПМСД №1 та ЦПМСД №3 та 4 центри масової вакцинації населення за адресами: проспект Свободи, 36, проспект Перемоги, 45, вулиця Січеславський шлях, 1, проспект Свободи, 107, де кожен мешканець міста може отримати щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 однією з 4-х представлених вакцин: AstraZeneca, Сoronavac, Сomirnaty/Pfizer, Moderna. Також у Центрах первинної медико-санітарної допомоги працюють мобільні бригади з вакцинації, які роблать щеплення маломобільним групам населення, працівникам підприємств міста та державних установ, в умовах тимчасових пунктів щеплень.
За словами Віталія Мандзюка, постійно проводиться інформаційна робота з населенням, щодо важливості вакцинації у вигляді виступів на телебаченні, радіо, розповсюдженню плакатів та листівок з інформацією про вакцинацію, контактами центрів масової вакцинації та ін.
– Завдяки вакцинації, значно зменшилась кількість захворівших на гостру респіраторну хворобу COVID-19, – зазначив В. Мандзюк. –  На даний час нових  випадків захворювання реєструється за добу від 10 до 20. В жовтні 2021 року цей показник коливався від 100 до 150 випадків. Також значно зменшилась кількість госпіталізацій на стаціонарне лікування  – від 2 до 8 випадків за добу, в жовтні 2021 року – до 60 випадків. Тому, відповідальність за власне здоров’я кожного з мешканців міста, завзяття та кропітка праця медичних працівників допоможуть подолати хворобу.
Протягом 2021 року на заходи по боротьбі з гострою респіраторною хворобою COVID-19, за рахунок централізованих поставок з міського бюджету та за рахунок коштів з інших джерел закладам охорони здоров’я нашого міста було виділено  понад 26 млн. грн.
 Про здобутки
В минулому році було немало зроблено для покращення матеріально-техніного становища лікарень міста. Так, за рахунок коштів місцевого внутрішнього запозичення, тобто кредиту, від АО «ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» на суму 9,9 млн. грн. придбано медичне обладнання, у т.ч. функціональні ліжка, для КНП КМР «Міська лікарня №7», КНП КМР «Міська лікарня шводкої медичної допомоги», КНП КМР «Міська лікарня №9», медичне обладнання для амбулаторії по вул.Залізняка КНП КМР «ЦПМСД №3». Крім того, за рахунок коштів міського бюджету придбано меблі, інвентар в межах затверджених асигнувань на суму 2,5 млн. грн.
За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій придбано апарат УЗІ на суму 3 млн. грн. та придбано офтальмологічне обладнання за 10 млн. грн. для КНП КМР «Міська лікарня №9», а також придбано медичне обладнання для клініко-діагностичної лабораторії КНП КМР «МЛШМД» на суму 10 млн. грн.
За сприяння міського голови у 2021 році виконані капітальні ремонти у дев’яти відділеннях 4-х закладів охорони здоров’я міста, в тому числі, на 3-х будівлях виконаний капітальний ремонт даху.
– Аналізуючи вищезгадане, ми вважаємо, що у 2021 році, незважаючи на труднощі і перепони, зроблено дуже багато на користь удосконалення медичної сфери міста та поліпшення надання медичної допомоги мешканцям Кам’янського, – підсумовує В. Мандзюк. – І багато роботи ще попереду… Останні дні 2021 року були насиченими радощами від здобутків і перемог, сумом від втрат, сподіванням на прихід гідного й безпечного життя. Попри все ще неподолані кризи та епідемії ми напружено працювали, навчалися, робили нові важливі справи. Продовжували реалізовувати медичну реформу, нові структурні підрозділи й нові сервіси в медичних закладах, розвивали сімейну медицину, проводили профілактику захворювань, створили нові умови для лікування дітей.
Тож, сподіваюсь, новий рік буде насичений добрими справами, важливими здобутками, досягнутими цілями та справдженими надіями. Нехай нинішні новорічні й різдвяні свята подарують віру, надію та любов! Бажаю вам і вашим рідним міцного здоров’я, щастя, добробуту і здійснення всіх ваших мрій у прийдешньому році! Веселих новорічних і різдвяних свят, дорогі кам’янчани.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *