Надання грошової компенсації «пакунок малюка» здійснюється за спрощеним порядком

Департамент соціальної політики Кам’янської міської ради інформує.

Кабінетом Міністрів України 5 березня 2022 року прийнято постанову “Про особливості призначення та використання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” на період введення воєнного стану”, відповідно до якої надання грошової компенсації «пакунок малюка» здійснюється за спрощеним порядком.

Для отримання грошової компенсації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» один з батьків має подати заяву з копією свідоцтва про народження та довідкою з пологового будинку про неотримання натуральної допомоги «пакунок малюка».
Якщо свідоцтва про народження немає, то до заяви достатньо додати копію документа, що підтверджує факт народження дитини в закладі охорони здоров’я або поза межами закладу охорони здоров’я.

В разі відсутності батьків заяву можуть подати патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни новонародженої дитини. В такому випадку до заяви вони додають:

• копію рішення районної, районної у місті Києві держадміністрації, виконавчого органу міської ради або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною);
• копію рішення районної, районної у місті Києві держадміністрації, виконавчого органу міської ради про влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя або до дитячого будинку сімейного типу, або прийомної сім’ї (для сім’ї патронатного вихователя, прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу).

Заява з необхідним пакетом документів подається особисто за місцем проживання/перебування/звернення отримувача до органів соціального захисту населення.

Також зазначена постанова дозволяє родинам під час воєнного стану:

використовувати кошти грошової компенсації «пакунок малюк» на придбання необхідних товарів у будь-яких закладах торгівлі;
отримувати кошти грошової компенсації на будь-який рахунок, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк», у разі неможливості відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом використання.

Крім того, протягом воєнного стану та одного місяця після дати його припинення або скасування  не застосовується вимога використати кошти грошової компенсації «пакунок малюк» протягом 12 місяців. Якщо раніше банки повертали до бюджету невикористаний родинами залишок через 12 місяців після перерахування коштів на картку, то зараз кошти залишаються у родин, і вони можуть їх використовувати протягом воєнного стану плюс один місяць без цього обмеження.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *