Categories: Економіка

Вниманию предпринимателей Каменского!

Главное управление ГНС в Днепропетровской области разъясняет особенности налогообложения бизнеса в военное время. Публикуем эти разъяснения полностью.  

Закон України № 2120: особливості сплати єдиного податку
«спрощенцями» 3-ї групи

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX«Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (Закон України № 2120), що набрав чинності 17.03.2022, визначені, зокрема особливості у частині оподаткування платників єдиного податку 3-ї групи на період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України.
Так, Законом України № 2120 підрозділ 8 «Особливості справляння єдиного податку та фіксованого податку» розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено новим пунктом 9, у п.п. 9.2 якого визначено, що на період з 01.04.2022 до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану платниками єдиного податку 3-ї групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.
До таких осіб не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, а також п.п. 9.3 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ визначені умови, за яких суб’єкти господарювання не можуть бути платниками єдиного податку 3-ї групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом ПКУ.
Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку 3-ї групи, які використовують особливості оподаткування у період воєнного стану,встановлюється у розмірі 2 % доходу (п.п. 9.4 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).
Податковим (звітним) періодом для таких платників єдиного податку 3-ї групи є квартал.
Платники єдиного податку 3-ї групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ,щомісяця до 15 числа сплачують авансовий внесок єдиного податку за підсумками попереднього календарного місяця (п.п. 9.6 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).
Такі платники єдиного податку розраховують суму податку за звітний квартал та здійснюють сплату задекларованих сум з урахуванням авансових внесків єдиного податку, сплачених протягом звітного кварталу (п.п. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).
При цьому, після припинення або скасування воєнного стану на території України платники єдиного податку 3-ї групи, які на день припинення або скасування воєнного стану використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного стану, втрачають право використання особливостей оподаткування, передбачених зазначеним пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ (п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

До уваги платників, які здійснюють розрахункові операції!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що згідно з нормами п.1 ст.3 Закону України від 06 липня 1995 року№ 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.
При цьому, використання ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.
Звертаємо увагу, що законами України від 03 березня 2022 року № 2118-ІХ «Про винесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» та від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі – Закон № 2120)до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265внесено зміни, відповідно до яких тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265).
Крім того, Законом № 2120 визначено, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану або обставин непереборної сили:
– проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн, та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, можуть здійснюватися з перевищенням строків, встановлених ст. 5 Закону № 265 (довідково: відповідно до ст. 5 Закону № 265 суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця);
– зупиняється дія абзацу сьомого ст.5 Закону № 265, відповідно до якого використання ПРРО у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється. (п. 13 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265).

Margaret

Recent Posts

Під Дніпром затримали наркоторгівця

Криворізькі поліцейські затримали підозрюваного у розповсюдженні наркотичних речовин. У 38-річного чоловіка поліцейські вилучили майже 60…

2 хв. ago

Над Дніпропетровщиною збили 5 шахедів

Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Цієї ночі в Павлоградському районі оборонці збили 5 шахедів.…

32 хв. ago

Стрілянина у Дніпрі

У Дніпрі поліцейські затримали 31-річного зловмисника, який поранив двох людей. Фігурант здійснив декілька пострілів у…

53 хв. ago

У Кам’янському без НП

Про ситуацію в місті на ранок повідомив мер Андрій Білоусов. "В місті протягом ночі було…

60 хв. ago

Дніпропетровщина отримала ще понад 800 ноутбуків для школярів, які навчаються дистанційно

Дніпропетровщина отримала 806 ноутбуків. Чергове підсилення передав Уряд Обʼєднаних Арабських Еміратів через Фундацію Олени Зеленської.…

2 години ago

У Дніпрі судитимуть чоловіка за зґвалтування та вбивство маленької кам’янчанки

Зґвалтування та вбивство 11-річної дівчинки у м. Дніпро – судитимуть місцевого мешканця.  Ювенальні прокурори Дніпропетровської…

3 години ago