Вниманию предпринимателей Каменского: налоговая информирует

Продолжаем публиковать разъяснения Главного управления ГНС в Днепропетровской области по налогообложению в военное время.

Безоплатні консультації для підприємців знову в Дія. Бізнес

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
Команда Дія. Бізнес відновлює свою роботу та продовжує допомагати підприємцям долати труднощі в роботі, що виникли через повномасштабне вторгнення РФ.
Зараз на порталі Дія доступні 25 бізнес-консультацій за різними напрямами. Завдяки їм швидко можна систематизувати бізнес-процеси та налагодити роботу у своїй компанії.
А саме бізнес-консультації можливо отримати за напрямами:
► Систематизації бізнес-процесів під час війни.
► Юридичної підтримки.
► Оподаткування.
► Стандартизації та технічних регламентів Маркетингу.
► HR.
► Тимчасового релокейту підприємств у безпечні регіони України.
► Психологічної підтримки.
Зареєструватися та дізнатися більше про кожну з консультацій можна за посиланням https://business.diia.gov.ua/consulting.

Про оновлення версії програмного забезпечення «ПРРО Каса»

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що у разі використання програмного забезпечення «ПРРО Каса» з версією нижче ніж 1.0.2.2619, необхідно оновити програмне забезпечення додатків «ПРРО Каса» для операційних систем Windows та Android.
Перед оновленням програмного забезпечення необхідно створити резервну копію. Механізм резервного копіювання описано в розділі «Резервне копіювання» інструкції «Програмне забезпечення реєстрації фіскальних чеків «ПРРО Каса» Керівництво користувача», яка знаходиться в архіві з завантаженим програмним забезпеченням «Програмний реєстратор розрахункових операцій».
Оновлення «ПРРО Каса» здійснюється у випадку отримання повідомлення про наявність нової версії, яке надається користувачу «ПРРО Каса» при вході.
Для оновлення необхідно:
1. Натиснути на посилання «Завантажити нову версію і документацію» та при цьому буде відкрито сторінку з дистрибутивами для завантаження або здійснити завантаження архіву з програмним забезпеченням «ПРРО Каса» із вебпорталу ДПС (банер «Програмні РРО»), який завжди містить актуальну версію програмного забезпечення.
2. Для оновлення ПЗ «ПРРО Каса» для ОС Windows необхідно завантажити архів Windows.zip або безпосередньо сам файл інсталяції – setup.exe
2.1. Запустити його та встановити нову версію.
3. Для оновлення ПЗ «ПРРО Каса» для ОС Android необхідно завантажити архів Android.zip або безпосередньо сам файл інсталяції – PRRO.Pos.apk.
3.1. Запустити файл на пристрої та встановити нову версію.
Після встановлення оновленої версії програмного забезпечення слід перевірити збереження даних та за необхідності відновити резервну копію.
Про необхідність оновлення наступних версій програмного забезпечення «ПРРО Каса» користувача буде проінформовано під час авторизації. Посилання на сторінку завантаження буде розміщено у діалоговому вікні.

Чому не вдається отримати статус ВПО у застосунку «Дія»: відповіді Мінцифри на поширені питання

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
Міністерство цифрової політики України (Мінцифри) надало відповіді на 5 найпоширеніших питань про послугу для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у застосунку «Дія» (https://t.me/mintsyfra/2944), а саме:
1. Я перебуваю за кордоном. Чи можу отримати довідку?
Внутрішньо переміщена особа – це та особа, що змінила тимчасове місце проживання всередині країни. Для українців за кордоном діють допомоги від тих країн, до яких такі особи переїхали.
2. Подав заяву в «Дії». Коли я отримаю довідку ВПО та виплати?
Заява обробляється декілька днів. Після цього довідка з’явиться у вас в «Дії» поруч з іншими цифровими документами. Виплати нарахуються, щойно Ощадбанк за поданням Мінсоцполітики перераховує кошти у ваш банк.
3. У мене немає ID-картки чи закордонного паспорта в застосунку, я можу скористатися послугою в «Дії»?
Щоб отримати статус ВПО, у застосунку має відображатися картка платника податків та один із паспортів: ID-картка або закордонний біометричний паспорт. Особисті дані для формування довідки отримуються саме з біометричних паспортів.
4. Якщо в мене вже є довідка ВПО, я можу оформити виплату в «Дії»?
У застосунку «Дія» можна отримати комплексну послугу: отримання статусу ВПО та виплати. Якщо ви вже маєте довідку ВПО, тоді для оформлення допомоги радимо звернутися в ЦНАП.
5. Якщо вам не вдалося з першого разу подати заявку в Дії і «‎сталася помилка»‎ – це пов’язано з великим навантаженням на державні реєстри. Скористайтеся послугою трохи пізніше.

Які особливості подання громадянами податкової декларації про майновий стан і доходи в зв’язку із запровадженням воєнного стану?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 на всій території України запроваджено воєнний стан, а Законом України від 01 квітня 2022 року № 2212-IX затверджено новий Указ Президента України від 18 квітня 2022 року № 259/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».
Законом України від 24 березня 2022 року № 2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» (далі – Закон № 2142) внесено зміни до п.п. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
Так, п.п. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено, що у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, то платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану.
З урахуванням зазначеного, та з метою забезпечення можливості платникам податків до 01.05.2022 виконати вимоги ПКУ задекларувати свої доходи, визначити та сплатити податкові зобов’язання, повідомляємо, що для громадян, які не мають можливості своєчасно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи граничний термін подання звітності відтерміновується до строку, встановленого Законом № 2142.

Закон України № 1914: щодо реєстру керівників платників податків – боржників

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.
Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено новим п.п. 14.1.213 прим.1.
Вищезазначеним підпунктом встановлено, що реєстр керівників платників податків – боржників – це реєстр відомостей про керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів, стосовно яких згідно з рішенням суду застосовано тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України у зв’язку з наявністю у таких юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів непогашеного податкового боргу у сумі та у строки, визначені ПКУ.
Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, веде та оприлюднює такий Реєстр у відкритому доступі на своєму офіційному вебпорталі.
Порядок ведення Реєстру керівників платників податків – боржників затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
До зазначеного Реєстру вносяться такі дані:
► назва платника податків та код згідно з ЄДРПОУ юридичної особи або постійного представництва нерезидента;
► прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, наданих відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»);
► дата та номер судового рішення, що набрало законної сили, яким встановлено тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;
► сума податкового боргу станом на дату прийняття судового рішення;
► сума податкового боргу станом на поточну дату;
► дата початку дії тимчасового обмеження;
► дата закінчення дії тимчасового обмеження;
► підстави для закінчення дії тимчасового обмеження.

Мінреінтеграції затвердило Перелік громад, що розташовані в районах проведення бойових дій або які є тимчасово окупованими

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції) затвердило Перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 25 квітня 2022 року (наказ від 25 квітня 2022 року № 75).
Відповідний наказ розроблено на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2022 року № 457 «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України».
Це означає, що починаючи з травня 2022 року, процедура отримання допомоги від держави на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО) відбуватиметеся за чіткою та врегульованою процедурою.
Отримати допомогу зможуть ті громадяни, які перемістилися з територіальних громад, що затверджені зазначеним наказом Мінреінтеграції, а також ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.
Перелік затверджених територіальних громад можна переглянути за посиланням https://www.minre.gov.ua/sites/default/files/field/docs/perelik.pdf
Зазначимо, що допомога на проживання для ВПО з територій, які постраждали від війни, надається у наступних розмірах:
• для осіб з інвалідністю та дітей – 3 000 гривень;
• для інших осіб – 2 000 гривень.
Заяву на допомогу на проживання можна подати дистанційно через застосунок «Дія» (в розділі «послуги»).
Або ж іншим способом:
• особисто подати заяву на взяття на облік у статусі ВПО до органів соціального захисту, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу;
• отримати довідку щодо взяття на облік як ВПО;
• особисто подати заяву на отримання допомоги до органів соціального захисту, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу.
Звертаємо увагу, що відповідні рішення Уряду приймаються з урахуванням конкретної військової та соціальної ситуації. Відтак, зазначений документ не є постійною фіксованою нормою. Зміни будуть вноситись в залежності від об’єктивної картини та зони бойових дій.
Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі Мінреінтеграції

https://minre.gov.ua/news/minreintegraciyi-zatverdylo-perelik-gromad-sh…

Податковий календар на 29 квітня 2022 року

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що
29 квітня 2022 року, п’ятниця, останній день сплати:
– військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за березень 2022 року;
– ПДФО із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за березень 2022 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці;
– ПДФО з нарахованого, але не виплаченого доходу за березень 2022 року;
– авансового внеску з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки юридичними особами за I квартал 2022 року;
– авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за I квартал 2022 року.

З початку 2022 року юридичні особи до місцевих бюджетів Дніпропетровщини спрямували майже 123,4 млн гривень за нерухомість

У січні – березні 2022 року юридичними особами – платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до місцевих бюджетів Дніпропетровщини спрямовано майже 123,4 млн гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2021 року надходження збільшились на понад 19,5 млн грн, або на 18,8 %.
Звертаємо увагу, що тимчасово, на період з 01 березня 2022 року по 31 грудня року, у якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується, зокрема, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості, в тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.
При цьому, платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – юридичні особи протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено або скасовано воєнний стан, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни розміру податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за відповідний податковий період.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *