Categories: Офіційно

Увага, ботулізм!

Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.  

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.  Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м’ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.   Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

Інформація з сайту https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/botulizm

Лікар з гігієни харчування ВСП «Кам’янський

РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                       

Валентина ГЛАДКОВА

Олена

Recent Posts

Генератори та Starlink від Кам’янського військовим (відео)

Про чергову допомогу віськовим повідомив мер Андрій Білоусов. "Сьогодні разом з громадською організацією «Бджола», депутатом…

3 години ago

Захисник із Кам’янського отримав нове житло (відео)

Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. Вручив ключі від квартири нашому Захиснику, військовослужбовцю ТРО…

3 години ago

На Дніпропетровщині на пожежі загинула жінка

7 липня, о 10:01 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про загорання будинку, розташованого на…

5 години ago

Музей історії міста Кам’янське – на конференції у Варшаві

Наприкінці червня у Варшаві відбулась Міжнародна конференція «Стійкість. Відновлення. Майбутнє: Культура у відновленні України».  Цей форум,…

6 години ago

Зірка серіалу “Всі жінки – відьми” Джуліан Мак-Магон помер після боротьби з раком

Австралійський актор Джуліан Мак-Магон помер у середу, 2 липня, у місті Клірвотер, у штаті Флорида.…

6 години ago

У Кам’янському судитимуть шахраїв, які видурили в родичів військових 5 мільйонів

Наразі встановлено 23 потерпілих з різних регіонів України. Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що…

7 години ago