Categories: Офіційно

Увага, ботулізм!

Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.  

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.  Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м’ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.   Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

Інформація з сайту https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/botulizm

Лікар з гігієни харчування ВСП «Кам’янський

РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                       

Валентина ГЛАДКОВА

Олена

Recent Posts

У Дніпрі поліцейські затримали наркозбувача

Слідчі Дніпра повідомили про підозру 37-річному чоловіку за збут наркотичних речовин. У наркозбувача вилучили сліп-пакети…

3 хв. ago

Гороскоп на 23 травня 2025 року

Овен Ранок 23 травня принесе несподіване знайомство, яке змусить по-новому поглянути на звичні речі. Цього…

7 хв. ago

У Дніпрі рятували дівчину, яка хотіла стрибнути з мосту

У Дніпрі дівчина намагалася стрибнути з Нового мосту, щоб вкоротити собі віку. Про це повідомляє Телеканал…

11 хв. ago

На Дніпропетровщині чоловік з чужого подвірʼя вкрав електроінструменти

Злочин стався наприкінці квітня в с. Проточі Дніпровського району. Під час проведення оперативних заходів правоохоронці…

17 хв. ago

На Дніпропетровщині BMW наїхала на поліцейського

У четвер, 22 травня, у Кривому Розі на проспекті Миру автомобіль BMW наїхав на патрульного.…

1 годину ago

Підписано Меморандум про співпрацю між Кам’янською міською радою та компанією «Метінвест» (відео)

Важлива подія для нашого міста — сьогодні підписали Меморандум про співпрацю у сфері соціально-економічного розвитку…

11 години ago