Categories: Офіційно

Увага, ботулізм!

Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.  

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.  Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м’ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.   Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

Інформація з сайту https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/botulizm

Лікар з гігієни харчування ВСП «Кам’янський

РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                       

Валентина ГЛАДКОВА

Олена

Recent Posts

На Харківщині загинув захисник із Кам’янського

Трагічну новину повідомив мер міста Андрій Білоусов. "6 грудня поблизу населеного пункту Піщане на Харківщині,…

17 години ago

Головні події Кам‘янського за тиждень (відео)

Про них повідомив мер міста Андрій Білоусов. Більш детально дивіться у відеосюжеті:

17 години ago

У Дніпрі на закинутій АЗС виявили труп чоловіка (фото 18+)

У суботу, 13 грудня, у Дніпрі на закинутій АЗС неподалік ТРЦ "Караван" знайшли тіло чоловіка.…

18 години ago

Кам’янське вшановує подвиг ліквідаторів катастрофи на Чорнобильській АЕС

Щороку 14 грудня ми вшановуємо тих, хто став на захист життя мільйонів людей, — учасників…

19 години ago

У Дніпрі спіймали водія ВАЗ з наркотиками

Поліцейські в Дніпрі виявили у водія речовину, схожу на наркотичну. 11 грудня ввечері, патрулюючи Шевченківським…

19 години ago

На Дніпропетровщині під час блекауту жінка розрахувалася у магазині фальшивою купюрою

У п'ятницю, 12 грудня, у місті Самар Дніпропетровської області під час відключення світла вагітна жінка…

20 години ago