Categories: Офіційно

Увага, ботулізм!

Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.  

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.  Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м’ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.   Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

Інформація з сайту https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/botulizm

Лікар з гігієни харчування ВСП «Кам’янський

РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                       

Валентина ГЛАДКОВА

Олена

Recent Posts

Під Кам’янським горів ліс

2 травня, о 11:37, поблизу села Плавещина Петриківської селищної територіальної громади Дніпровського району, загорівся ліс.…

6 хв. ago

У Кам’янському притягнули до відповідальності трьох кривдників за вчинення домашнього насильства

У всіх випадках підозрювані психологічно знущалися з літніх родичів. 90-річна бабуся терпіла образи від 41-річного…

36 хв. ago

У Кам’янському провели церомонію нагородження переможців гри «Сокіл» («Джура»)

Про це повідомив мер міста Андрій Білоусов. "Підбили підсумки міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри…

12 години ago

Під Дніпром чоловік побив сусіда молотком

В Марганці правоохоронці затримали 38-річного нападника, який намагався вбити сусіда. Через суперечку між чоловіками сталася…

14 години ago

На Дніпропетровщині планують створити інтерактивний меморіальний комплекс на честь загиблих воїнів

У Тернівці, що на Павлоградщині, планують створити Меморіальний інтерактивний комплекс «Книга Пам’яті». Його присвятять загиблим…

15 години ago

У Дніпрі розшукують підлітка

Поліція Дніпра розшукує 16-річного Романа Шурунова. 1 травня хлопець пішов з місця мешкання в смт.…

15 години ago