Кам’янчан запрошують до Центру планування сім’ї

З 9 по 15 травня  проводиться Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я. Про це повідомили в Міському медичному центрі здоров’я та медицини спорту.

Як зазначив міський голова Андрій Білоусов, мета цього заходу – привернути увагу урядових, громадських організацій, медичних працівників і широких верств населення до вирішення проблем планування сім’ї і репродуктивного здоров’я та подолання негативних тенденцій демографічної ситуації в Україні.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), репродуктивне здоров’я –  найважливіша складова загального здоров’я людини. Це стан повного фізичного, розумового і соціального благополуччя, що характеризує здатність людей до зачаття і народження дітей, можливість сексуальних відносин без загрози захворювань, що передаються статевим шляхом, гарантію безпеки вагітності, пологів, виживання і здоров’я дитини, благополуччя матері, можливість планування наступних вагітностей, в т. ч. і попередження небажаної вагітності

Планування сім’ї – це завдання і жінки, і чоловіка. До цього відноситься як питання заохочення народжуваності, так і питання запобігання небажаній вагітності, регулювання інтервалів між вагітностями, вибір оптимального часу для народження дітей залежно від віку батьків і стану їх здоров’я. Планування сім’ї допомагає чоловікам сумлінніше піклуватись про членів своєї родини. Бажана кількість дітей дає можливість організувати не тільки повсякденне життя, побут, якісну освіту, але і культурне дозвілля.

Міцна родина, повага до матері та батька – споконвічні цінності українського народу, а дружна сім’я є головною складовою частиною життя та успішності кожної людини. Діти і жінки – це завжди цінність у будь-якому суспільстві, тому що діти – це майбутнє нації, а жінки дають потомство. Материнство – важлива та почесна місія для жінки, адже мама дає життя, продовжує рід.  Проте  кожна вагітність повинна бути бажаною, а батьки майбутньої дитини – здоровими.

З початку повномасштабної війни  в Україні почали з’являтися повідомлення про випадки зґвалтувань окупантами. Сексуальне насильство  від якого страждають не лише дорослі жінки, а й діти на жаль набуло масового характеру.   У постраждалих від сексуального насилля  жінок і дівчат  є велика ймовірність завагітніти. Більшість  незапланованих вагітностей закінчуються абортами, які є дуже небезпечними для здоров’я жінки. Щоб зменшити  кількість небажаних вагітностей через  сексуальне насильство, а також знизити ризик інфікування хворобами, що передаються статевим шляхом та ВІЛ постраждалі обов’язково повинні звернутись за допомогою до медичних працівників.  Жертви, які пережили зґвалтування та інші форми сексуального насильства, мають право отримати медичні послуги належної якості, у тому числі в сфері охорони репродуктивного здоров’я, для того, щоб подолати фізичні та психологічні наслідки нападу, включаючи профілактику небажаної  вагітності.

У нашому місті функціонує Центр планування сім’ї  та репродукції людини, основною функцією якого є проведення низки заходів, направлених на народження запланованих дітей, лікування безпліддя, корекцію станів, що призводять до порушення репродуктивної функції. Постраждалі від сексуального насилля  жінки і дівчата звернувшись до спеціалістів Центру окрім кваліфікованої медичної допомоги можуть також безкоштовно отримати препарати для екстреної контрацепції.

Якщо у Вас виникнуть  питання – Ви завжди зможете отримати консультацію кваліфікованих спеціалістів за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам’янське, проспект Свободи, 20А, 4 поверх. Запис по телефону: 096 105 38 00

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *