Синій монстр Хаггі Ваггі: чи варто турбуватися батькам Кам’янського?

Напевно, багато хто з нас бачив на полицях магазинів іграшок незрозумілу кудлату синю істоту з трикутною головою і величезною посмішкою, повною гострих зубів. Ну і виродок, подумають багато хто. Але чомусь цей звір дуже подобається нашим дітям, а гра із цим монстром – у топі.

Тривожна інформація
Цю інформацію розповсюдили серед батьків в одному з дитсадків у Кропивницькому, але кам’янські освітяни підтримали ініціативу колег і активно постять її в наших міських групах. Так, це повідомлення з’явилося у «Матусях ДНДЗ».
«Хаггі Ваггі в Ельфійській гавані – дуже небезпечна тенденція дісталася наших дітей.
Дивна істота зі ще дивнішою усмішкою, підкреслені червоним кольором губи. Навіть кумедно. І його ласкаво звуть Хаґґі Вагґі. Цей усміхнений любитель обіймів – персонаж жахів 16+, який обіймає, щоб убити, а червоний колір на обличчі навколо його численних зубів – символ крові, що проливається з його жертв.
І поставивши дітям одне питання – чи знають вони, хто такий Хаґґі Вагґі, почуєте багато захоплених “так”.
Дорогі батьки, просимо вас – давайте контролювати дітей онлайн. Ми робимо це для того, щоб донести до тих, хто не підозрював, про що цей невидимий талісман, чия популярність зростає шаленими темпами, а багато хто з нас і думки про нього не мали. Ми робимо це, щоб нагадати вам, що, окрім своїх дивовижних переваг, сучасні гаджети несуть величезну загрозу», – йдеться у повідомленні.
Педагоги Кропивницького порівняли гру з персонажем Хаггі Ваггі з Ігрою у Кальмара, де також вмирають головні персонажі.
«Дошкільнята до цього точно не готові. Що робити маленьким дітям з такою кількістю агресивних моделей поведінки на екрані, коли їхній розвиток має на увазі дещо інше? Як вони повинні справлятися із таким тривожним навантаженням після перегляду сцен вбивства?
Давайте контролювати контент, який доходить до наших дітей. Давайте дозволимо їм правильно розвиватись. Давайте не руйнуватимемо їх світ. Давайте захистимо їх від того, що ми можемо обмежити, поки вони не зможуть захистити себе», – звертаються педагоги.

монстр

Хто такий Хаггі Вагі
Хаггі Ваггі та Кіссі Міссі – це герої хорор-гри Poppy Playtime. Перший розділ гри вийшов у жовтні 2021 року.
За сюжетом гри, екс-співробітник фабрики іграшок розслідує загадкове зникнення колег. А потім за ним починає ганятися популярна іграшка Хаггі Ваггі – синій пухнастий монстр із трикутною головою, великими червоними губами та посмішкою з рядом колючих зубів.
Хаггі Ваггі був безпечною іграшкою, але через аварію на фабриці він став монстром і почав вбивати. Він обіймає свою жертву і стискає обійми до смерті.
Гра в Інтернеті має обмеження за віком 16+, але експерти вважають, що вік потрібно підвищити до 18+. Гра швидко набирає популярність у дітей різного віку, і вона потрапила до десятки дитячих запитів у YouTube.

Кам’янчани не проти синього монстра
Однак, незважаючи на занепокоєння педагогів, кам’янчани не поспішають розлучати своїх малюків зі страшною іграшкою, і навіть навпаки, не бачать у ній нічого небезпечного, мовляв, у їхньому дитинстві й не такі жахи були.
– У нас у дитинстві теж були дивні розваги! Жуйки зі страшними наклейками Вій, а мультики чого варті? КітПес, Му та Ципа, Справжні Монстрі, Футурама, Сімпсони… А різні страшні історії, виклики пікової дами, матюкливого гнома… І нічого. Зараз це все згадую із посмішкою! Від усього убезпечити не вийде! Рано чи пізно, дитина зіткнеться зі страхами – це нормально! Але якщо від усього ізолювати, тоді точно буде психічний розлад або як мінімум стрес, – вважає кам’янчанка Олександра.
– А я повз магазин проходжу, там лежать ці виродки, думаю який наркоман їх створив і хто їх взагалі купує? Але вважаю, що розлади, психотравми у дітей не через іграшки. І треба визнавати тіньовий бік дитини та давати їй вихід через іграшки, малюнки тощо, – зазначає кам’янчанка Вікторія.
Батьки вважають, що дитина повинна рости не в тепличних умовах, захищена від будь-яких страшилок, а в реальному світі, де повно страхів, щоб їх легше можна було подолати.
– Коли зацікавленість дитини цією штукою зросла, я пішла читати її історію, звідки вона взялася, і розповіла синові. Оцінила, як він до цього ставиться, спитала, чи не страшно? Не побачила у відповідях нічого, що мене збентежило, і відстала від дитини. Ми виросли на подібних речах. Згадайте крихітку-хаврошечку… Навмисне дітям таке пхати не потрібно, але якщо вже дитина дізналася що це – поставтеся до цього як адекватний батько, готовий обговорювати.
Що стосується «давайте обмежимо, давайте дозволимо їм рости як ми хочемо, захистимо їх доки вони не виростуть»… вибачте, а як вони захищатимуться і розумітимуть світ, якщо вони виросли у теплиці? Світ це не казочка добра, – вважає кам’янчанка Юлія.

Думка психолога
Кам’янський психолог та сімейний психотерапевт Маріанна Лапіна вважає, що іграшки самі по собі нічого не означають. Важливо, яке значення їм надають. Адже, якщо дитина любить стріляти з пістолета, не факт, що вона стане вбивцею.
– Якщо іграшку купують батьки, то нехай поцікавляться у дитини, чим вона їй подобається, подивитися, як вона з нею поводиться, – каже психолог. – Адже сенс іграшці дають самі дорослі. Немає таких досліджень, де сказано, що така іграшка може погано вплинути на дитину. Немає зв’язку між страшною іграшкою та маніяком-вбивцею. У мене в кабінеті є терапевтична пісочниця, де є багато різних іграшок, у тому числі страшних. І сенс у тому, щоб дитина програвала свої страхи у піску. Він бере страшну іграшку, закопує її, б’є, кидає. Робить усе те, що може зробити у реальному житті. Живе свої переживання, візуалізує. А іноді діти просто шкодують тих, хто страшний.
Загалом Маріанна зазначає, що нічого страшного в такій іграшці немає, але вона не купила б такого монстра своїй дитині, вона не естетична, і кам’янчанам теж не радить її купувати.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *