Кам’янчани, обережно – ботулізм!

Ботулізм – гостре важке   харчове отруєння, яке виникає в результаті вживання в їжу продуктів, що містять мікробний токсин ботулінум.

Мікроби ботулізму у вигляді спор виявляються часто на поверхні сільськогосподарських продуктів – овочів і навіть фруктів  та при відсутності повітря в товщі харчових продуктів бацили ботулізму в процесі своєї життєдіяльності виробляють токсини.  При цьому продукти, заражені ботулінічною бацилою, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від нормальних, тому й не є підозрілими щодо їхньої якості.

В Україні випадки ботулізму пов’язані, як правило, з вживанням продуктів домашнього приготування, а саме:

1-е місце – домашні консервовані (мариновані) гриби (30% випадків);

2-е місце – риба домашнього посолу і риба в’ялена (28%);

3-е місце – консервовані овочі та фрукти (20%);

4-е місце – окіст, сало (10,8%);

5-е місце – м’ясні консерви в банках (10,2%).

Захворювання ботулізмом виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються очні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м’язів гортані, глотки і язика хворі втрачають голос, ковтання стає важким або зовсім неможливим. Головним, що вражає токсин ботулізму є нервова система.  У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Щоб захистити себе та близьких від захворювання, необхідно дотримуватися простих правил. Не рекомендується в домашніх умовах в’ялити, солити, маринувати рибу, оскільки важко забезпечити необхідні санітарні умови.  Не купуйте у приватних осіб в’ялену, копчену рибу, окіст, ковбасу, шинку.Для приготування консервів у домашніх умовах треба суворо дотримуватися вказівок, викладених у посібниках щодо стерилізації кожного виду консервів. При цьому треба використовувати тільки свіжі та неушкоджені продукти, ретельно їх промиваючи. Перед вживанням в їжу консерви (м’ясні, рибні, рослинні) слід прокіп’ятити при 100 º С протягом 10-20 хвилин. Тільки за цієї умови консерви можна вживати.

При перших ознаках захворювання необхідно терміново викликати лікаря.

Не займайтися самолікуванням!

 

В.о. завідувача ВОСГД

ВСП «КРВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                           

Валентина ГЛАДКОВА

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *