Для українців, які планують святкувати Різдво за юліанським календарем, 7 січня, варто пам’ятати про Різдвяний піст, або Пилипівку. Вона починається з 28-го листопада і триватиме до самого Святвечора, тобто 6-го січня.
Що можна і не можна робити, кому не варто дотримуватися обмежень – далі в матеріалі Styler.
Коли Різдвяний піст в Україні 2022
Різдво Христове в Україні з 2017 року офіційно відзначають двічі: 25 грудня – за григоріанським та новоюліанським календарем та 7 січня – за юліанським календарем.
А з 2022-го року Православна церква України також проводитиме святкову службу 25-грудня.
Постувати треба починати за 40 днів до свята. Тобто з 15 листопада по 24 грудня за григоріанським і новоюліанським календарями, з 28 листопада по 6 січня за юліанським календарем.
Що можна і не можна робити на Пилипівку
У народі піст прийнято називати Пилипівкою, адже його початок за юліанським календарем – після дня на честь святого апостола Пилипа, тобто 27 листопада.
На Пилипа ще можна їсти м’ясо і молочні продукти, а вже після нього на це накладається табу.
Як правильно поститися в Різдвяний піст
Переходячи на пісне меню, варто пам’ятати, що окрім каш та хліба у раціоні мають обов’язково бути присутні жири: оливкова, льняна, гарбузова олії, насіння льону, кунжуту.
Також, добре включити до свого раціону білки рослинного походження: це можуть бути гриби, авокадо, бобові. В деякі святкові дні дозволено їсти рибу.
Пам’ятайте, що будь-яка зміна типу харчування – це стрес для організму і потрібно усе робити поступово.
Кому не варто дотримуватись посту
Не варто тримати піст хворим на онкозахворювання, діабет, людям зі шлунковими проблемами, дітям до 7 років, вагітним, годуючим та тим, хто знаходиться на реабілітації після хвороб.
Харчування в піст по днях в Різдвяний піст
- 28-29 листопада – будь-які види риби, каша без масла;
- 30 листопада – продукти рослинного походження;
- 1-2 грудня – овочі з грибами, каша з додаванням олії;
- 3-4 грудня – риба, крупа з маслом;
- 5 грудня – фрукти з овочами, крупа;
- 6 грудня – риба, горіхи, овочі, каші;
- 7 грудня – рослинна їжа;
- 8-9 грудня – рослинна їжа з маслом;
- 10-11 грудня – рибні страви, овочі;
- 12 грудня – овочеві супи, фрукти;
- 13 грудня – рибні страви з овочами;
- 14 грудня – супи з крупою і овочами;
- 15 грудня – рослинна їжа з додаванням олії;
- 16 грудня – фрукти, тушковані овочі;
- 17-18 грудня – рибні страви з гарніром з овочів;
- 19-20 грудня – будь-яка риба, фрукти, крупи з маслом;
- 21 грудня – рослинна їжа;
- 22 грудня – гриби, овочеві рагу, каша з маслом;
- 23 грудня – овочі без масла, супи;
- 24-25 грудня – гаряча рослинна їжа з рослинною олією, риба;
- 26-29 грудня – будь-які каші з додаванням олії;
- 30 грудня – рослинна їжа;
- 31 грудня – фрукти, овочі, горіхи, ягоди;
- 1 січня – пісна каша без масла;
- 2 січня – тільки сухофрукти, горіхи;
- 3 січня – сирі і печені фрукти з овочами;
- 4 січня – тільки сухофрукти, горіхи;
- 5 січня – супи на овочевому бульйоні, овочі на пару;
- 6 січня – тільки сухофрукти, горіхи.
Піст ділиться на три етапи:
Перший (з 28 листопада по 19 грудня) – по понеділках можна вживати продукти рослинного походження, а по вівторках, четвергах і суботах дозволено додавати рибу і олію. Середа, п’ятниця – сухоїдіння.
Другий (з 20 грудня по 1 січня) – по понеділках можна їсти рослинну їжу без олії, по вівторках і четвергах – рослинну їжу з олією, по середах і п’ятницях – сухоїдіння, а по суботах і неділях можна гарячу їжу з олією і рибу.
Третій (з 2 по 6 січня) – найсуворіший. У понеділок, середу і п’ятницю – сухоїдіння. У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без олії, а в суботу та неділю – гаряча їжа з олією.