Що потрібно знати кожній кам’янчанці

З 16 по 22 січня 2023 року проводиться Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки. Його мета – щоб якомога більше жінок дізналися про небезпеку даного захворювання та про можливість зменшити свої ризики захворіти.
Рак шийки матки є одним із найбільш поширеніших видів раку серед жінок. У світовому масштабі він займає друге місце за ступенем поширеності серед злоякісних утворень у жінок і третє місце після раку молочної залози і раку легенів серед основних причин смертності жінок від онкопатології.
У нашому місті у 2022 році на рак шийки матки захворіла 21жінка(2021р. – 27 жінок). Захворюваність склала 9,3 на 100 000 населення (2021р. -13,6) та зайняла п’яте місце за ступенем поширеності злоякісних утворень серед жіночого населення. У запущеному стані виявлено у 28,6% (2021р. – 12,5%). У 2022 році на проф. оглядах захворювання діагностовано у 42,9%. Основною віковою категорією є пацієнтки 35-60 років.
Рак шийки матки є серйозною загрозою не тільки здоров’ю, а й життю жінки, оскільки на ранніх стадіях, коли хвороба піддається лікуванню, клінічні прояви залишаються прихованими. Кожна жінка знаходиться в групі ризику розвитку раку шийки матки, проте ця хвороба піддається профілактиці й цілком виліковна за умови раннього виявлення та належного лікування.
Причиною практично всіх випадків захворювання є вірус папіломи людини (ВПЛ), який є надзвичайно поширеним. Найчастіше він передається під час статевого контакту. Більшість людей інфікуються вірусом папіломи людини невдовзі після початку статевого життя. Без інфікування вірусом папіломи людини рак шийки матки не виникає, з іншого боку – тільки одного інфікування теж недостатньо для виникнення хвороби. Поширена думка, що бородавки також є наслідком ПВЛ. Це вірно, але їх спричиняє інший тип вірусу, який не викликає захворювання на рак. ВПЛ може не виявляти себе, однак зумовлює зміни в клітинах слизової оболонки шийки матки, що може призвести до розвитку раку. Водночас інфікування ВПЛ не завжди є початком онкозахворювання. Причинами, що підвищують ризик розвитку раку є інфекції, які передаються статевим шляхом(генітальий герпес, хламідіоз, трихомоніаз тощо). Жінки інфіковані ВПЛ мають в 4-5 разів вищий ризик розвитку цієї хвороби. Крім того серед факторів ризику є паління, вік старше 35-40 років, дієти з малим вмістом овочів та фруктів, ожиріння, нестача вітамінів А і С, тривалий та неконтрольований прийом оральних контрацептивів.
Щеплення проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90% зменшує ймовірність розвитку новоутворень. Щеплення дівчатам рекомендують робити у віці 9–14 років ще до початку статевого життя. Проте вакцинувати можна і хлопців, адже вони можуть бути носіями інфекції. В Україні щеплення проти вірусу папіломи людини внесено до Національного календаря профілактичних щеплень як рекомендоване.
Також захворювання не передається спадково. Причина раку шийки матки в одночасній дії декількох факторів. Саме по собі інфікування вірусом папіломи людини – не захворювання. Рак не виникає раптово – він завжди з’являється на фоні ерозії, дисплазії або інших передракових змінах, пов’язаних з інфікуванням ВПЛ і дією таких факторів ризику як: ранній початок статевого життя, велика кількість статевих партнерів, збудники інфекцій, що передаються статевим шляхом, ранні вагітності, в тому числі які закінчуються абортами, травматизація шийки матки, порушення функції яєчників.
Рак шийки матки може довго не проявляти ознак і симптомів або ж вони можуть бути не очевидними. Найбільш поширені з них:
• зміни вагінальних виділень;
• нетипова вагінальна кровотеча після статевого акту або між регулярними менструаціями, у тому числі після менопаузи;
• біль або дискомфорт під час статевого акту.
Хоча б один з цих симптомів – достатній привід для негайного звернення до лікаря! Важливо пам’ятати, що ці симптоми не означають, що у вас рак. Вони можуть траплятися і з інших причин. Єдиний спосіб пересвідчитися — звернутися до лікаря.
Своєчасне виявлення і лікування запальних і передракових захворювань шийки матки – один з головних методів профілактики раку шийки матки.
При відсутності скарг з метою профілактики рекомендується проходити додаткові обстеження. Усі жінки мають раз на рік проходити огляд у гінеколога з забором цитологічного мазка шийки матки (ПАП-тесту). Цей тест дозволяє виявити хворобу на ранній стадії, коли вона ще легко лікується малими хірургічними втручаннями і виліковується повністю.
Бережіть своє здоров’я!
Долучайтеся до тижня обізнаності щодо раку молочної залози: приведіть до гінеколога своїх близьких та приходьте самі. Інколи простий аналіз здатен врятувати життя! Необхідну консультацію можна також отримати звернувшись в онкодиспансерне відділення КНП КМР «Міська лікарня №9» за адресою: пр-т Аношкіна,72; тел. Для довідок: 068 796 49 43.
КЗОЗ КМР «Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту»

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *