Рецепт дня: Паска по-запорізьки

По всій земній кулі православні ретельно готуються до головної релігійної події року – Великодня. Що ж робити насамперед? Звичайно ж, пекти паски. При цьому кожна господиня має свій унікальний, перевірений роками рецепт. Але що, якщо трохи урізноманітнити свої знання та приготувати паску за старовинним родовим рецептом із Запоріжжя?

Ми запевняємо: ви будете в захваті! Паска по-запорізьки виходить м’якою, ніжною і злегка вологою усередині. Любителі родзинок будуть тріумфувати, тому що в готових виробах їх більш ніж достатньо. Рецепт абсолютно простий і зрозумілий, без дивних складових і зайвих рухів тіла, так би мовити. Почнемо?

Тут важливо все: і тісто, і глазур, і форма, і духовка. Тому підійдіть до організації процесу правильно і не поспішаючи. Виділіть для такої справи півдня, а краще останній четвер перед святом. Форми бажано брати середні (на 350-450 г тіста). Після того як відправте майбутні паски в розігріту духовку, не поспішайте закривати заслінку – потримайте пару хвилин відчиненою. Глазур готуйте, тільки коли паски повністю охолонуть.

Складові
Молоко 250 г, Дріжджі 30 г, Яйце 6 шт., Цукор 370 г, Ванілін 3 г, Пшеничне борошно 7 стак., Соняшникова олія 200 мл, Сметана 3 ст. л., Родзинки 200 г, Вода 6 ст. л., Желатин 1 ст. л., Сіль за смаком

Приготування
Почніть із опари. У тепле молоко додайте 1 ст. л. цукру, пресовані дріжджі (їх потрібно розкришити) та 1 ст. л. борошна. Все добре перемішайте і залиште на 20 хвилин підходити.

У зручній ємності збийте яйця з 10 ст. л. цукру, ваніліном та сіллю. Потім додайте рослинну олію і сметану (трохи олії залиште). Тепер з’єднання опару, що підійшла, з отриманою масою. Просійте борошно і поступово замісіть тісто. Воно має вийти досить липким.

Поставте готове тісто у тепле місце на 2 години. За цей час воно чудово підніметься. Можна його обім’яти ще кілька разів, але перед цим також не забудьте змастити руки маслом.

Залийте родзинки окропом на 15 хвилин, потім злийте воду. Висушіть сухофрукти на рушник, можна посипати їх щіпкою борошна.
На змащену олією поверхню викладіть тісто, а зверху родзинки. Місіть обережно, щоб вони поступово розійшлися по заготівлі.

Підготуйте форми для випікання. Один із старовинних способів – змастити їх смальцем. Розкладіть тісто по формах і накрийте рушником, нехай постоять ще хвилин 40.

Відправляйте майбутні паски в розігріту до 170 градусів духовку, але не поспішайте закривати заслінку – потримайте її відкритою 2-3 хвилини. Час приготування залежить від розміру паски. В середньому на випікання йде 35-45 хвилин. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Готові паски покладіть на бік: у такому положенні вони повинні полежати приблизно 3 хвилини. Потім дістаньте їх з форм і залиште на столі до повного остигання.

Для приготування глазурі насипте в тарілку желатин і залийте 2 ст. л. холодної води. Поки маса набухає, у невелику каструльку насипте склянку цукру та додайте 4 ст. л. води.

Поставте суміш на повільний вогонь. Коли цукор повністю розчиниться, заберіть каструльку з вогню, влийте желатин. Збивайте глазур міксером близько 3 хвилин. Однорідна маса набуде приємного білого кольору.
Пам’ятайте, що з глазур’ю необхідно працювати швидко, оскільки вона миттєво холоне та сохне. Вмочайте паски шапочкою вниз прямо в каструльку з глазур’ю, потім використовуйте посипку. Вибирайте таку, щоби добре трималася, не тріскалася і не сипалася під час нарізки.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *