В Україні за рік повномасштабної війни харчові продукти подорожчали на 31,5%. Про це повідомив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Юрій Лупенко, пише УНІАН.
Як він зазначив, у березні 2022 року ціни на харчові продукти зросли на 6,4% проти лютого і до червня продовжували зростати значними темпами. У жовтні 2022 року було зафіксовано найбільше, крім березня, зростання – на 4,2%, після чого темпи приросту знизилися до 0,5-0,7% на місяць.
За словами науковця, у березні 2023 року продовжилося сповільнення темпів зростання споживчих цін на харчі. Загалом вони зросли на 26,5% проти відповідного місяця 2022 року, тоді як у лютому проти лютого 2022 року – на 31,5%, а у січні проти січня минулого року – на 32,8%.
Лупенко підкреслив, що основними продуктами, які стримували загальне зростання цін у лютому 2023 року, були яйця – зменшення проти січня на 1,9%, олія соняшникова (-0,4%) та інші їстівні тваринні жири (-1,5%). У березні зменшення цін відбулося за рахунок подешевшання олії соняшникової (-0,7%), інших їстівних тваринних жирів та хліба і хлібопродуктів (-0,1%).
Експерт зазначив, що гальмування споживчих цін на продукти харчування відбувається вже протягом п’яти місяців після піку у жовтні 2022 року, коли їх зростання проти відповідного місяця 2021 року досягло 36,1%.
За його оцінками, тенденція зменшення цін проти попереднього місяця намітилася у листопаді 2022 року – на 0,5% проти 4,2% у жовтні проти вересня. Втім, з початку 2023 року цей тренд змінився на зростаючий: у січні-лютому – на 1,4-1,5%, у березні – на 2,3%.
“Враховуючи тенденції минулих років, включаючи і воєнний 2022 рік, а також прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, можна очікувати сповільнення зростання і, навіть, зниження середніх споживчих цін на окремі продукти харчування в міру надходження продукції нового врожаю”, – підсумував Лупенко.