Літо у самому розпалі. А це означає, що працьовитим хазяйкам вже потрібно готуватися до гарячої пори заготовок, щоб узимку радувати і себе, і близьких людей домашніми смаколиками. І сьогодні ми розповімо, як заготовити баклажани з часником на зиму, які з’їдаються швидше за шашлик. Такі заготівлі у супермаркеті не купиш!
Баклажан ще в Індії називали «королем овочів». Саме звідси цей довгастий плід потрапив спочатку до Китаю, потім до країн арабського світу, а згодом і до Європи. Ми вже багато разів розповідали, які чудові закуски можна приготувати з баклажанів. Сьогодні ж зосередимося саме на консервуванні цього чудового овочу.
ІНГРЕДІЄНТИ
2 кг баклажанів, 500 г цибулі ,голівка часнику, 150 мл води, 1,5 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру, 80 мл оцту (у нас 9-відсотковий), 2 ч. л. приправи для шашлику.
ПРИГОТУВАННЯ
1. Насамперед помий баклажани, обріж хвостики і зніми шкірку. Очищені баклажани спочатку розріж навпіл, а потім наріж великими шматочками.
2. Почисти цибулю і наріж півкільцями. Тонкими пластинками наріж часник. Хоча можна подрібнити часник і за допомогою пресу.
3. Розігрій сковорідку, налий сюди ж олію і обсмажуй шматочки баклажанів з двох сторін. Потім виклади баклажани в окрему ємність і дай охолонути.
4. У чистій каструльці приготуй маринад. Для цього влий воду, додай сіль та цукор. Перемішай, щоб все розчинилося, і влий оцет. Доведи до кипіння та потримай на вогні 1 хвилину. Потім зніми з вогню і дай охолонути.
5. У велику миску викладай баклажани. Зверху кожен шар посип цибулею, часником та приправою для шашлику.
6. Щільно покладені баклажани залий остиглим маринадом. Накрий тарілкою і щільно притисни чимось важким. Відправ це все в холодильник на 12 годин, щоб баклажани пустили сік. Після цього ароматні баклажани можна подавати до столу або закривати на зиму.
7. Для закрутки простерилізуй баночки. На дно кожної скляної ємності відправ спочатку цибулю, а потім самі баклажани. Зверху залий маринадом.
8. Баночки прикрий кришками і відправ стерилізуватися в каструлю, дно якої заздалегідь застелили серветкою. Залий теплою водою. Доведи до кипіння і стерилізуйте 10 хвилин. Після чого герметично закрий банки, переверни і дай охолонути.
Такі соковиті та ароматні баклажани будуть бажаним гостем на столі у будь-які свята. Та й у моменти, коли захочеться побалувати близьких людей чимось справді смачненьким, такі домашні баклажани точно знадобляться. Смачного!