Рідко можна зустріти людину, яка байдуже ставиться до солодощів. Проте покупні десерти навряд можна назвати дуже корисними. Тому деякі господині воліють самостійно готувати різні смаколики.
Цей рецепт здавна використолують вірменські хазяйки, щоб зробити натуральні домашні цукерки із яблук. Хоча часу на приготування йде досить багато, результат виходить приголомшливий! Цей рецепт підходить для приготування цукерок у великій кількості. У холодильнику їх можна зберігати тривалий час.
Складові
Яблуко 1,5 кг, Цукор 0,5 кг, Лимонний сік 2 ст. л., Кориця 1 ч. л., Кардамон 1 дріб., Мускатний горіх 1 дріб.
Приготування
1. Яблука можна брати будь-які. Виняток становлять лише надто пухкі та надто м’які сорти. Всі яблука ретельно миємо і вирізаємо серцевину з кісточками. Шкірку залишаємо, тому що в ній багато вітамінів.
2. Натираємо на дрібній тертці, щоб в результаті вийшла кашоподібна маса. Можна також перекрутити на м’ясорубці. Будьте готові до того, що м’якоть під дією кисню окислиться і потемніє. У яблучній масі, що вийшла, утворюється багато соку, і це дуже добре, адже в ньому міститься пектин – натуральна желююча речовина. Він починає свою дію при високій температурі та додаванні цукру.
3. Миску з натертими або перекрученими яблуками ставимо на вогонь і додаємо 250 г цукру. Починаємо процес підсушування. Спершу варимо на великому вогні. Коли рідини почне ставати менше, прикручуємо.
Приблизно через 30-40 хвилин додаємо лимонний сік або лимонну кислоту, а також спеції.
4. Всипаємо частину цукру, що залишилася. Можливо, ви запитаєте: чому цукор потрібно додавати у два етапи? Якщо всипати все відразу на початку, тоді маса стане занадто темною.
5. Скільки часу потрібно варити десерт, кожна господиня має визначити самостійно, оскільки це залежить від кількості вологи в яблуках, ємності, в якій відбувається приготування, сорти яблук та рівня вогню.
6. Визначити готовність можна за консистенцією та відсутністю вологи. Відсипте частину суміші в окремий посуд та поставте в холодильник. Коли охолоне, буде зрозуміло, чи достатньо щільна маса. Якщо так, можна прибирати з вогню. Закриваємо готову суміш плівкою, щоб уникнути утворення скоринки.
7. Коли маса охолоне, зручно формувати маленькі кульки. Робити це потрібно мокрими руками.
8. Всередину можна покласти горішок, тільки тоді зберігайте домашні цукерки в морозилці, інакше начинка відволожиться.
9. Тепер приступаємо до процесу сушіння. Розкладіть кульки на підноси на відстані одна від одної і сушіть при кімнатній температурі. Цей процес може тривати до 4 днів. Щоб прискорити його, скористайтесь духовкою або електросушаркою. У другому випадку процес скорочується до 2 днів.
10. Зберігайте яблучні кульки у холодильнику. Перед подачею на стіл обваляйте їх у кокосовій стружці.
Кульки виходять досить липкими, тому кокосова стружка добре триматиметься. Але навіть якщо у вас вони будуть сухими, можна попередньо полити їх будь-яким сиропом із варення. Цей рецепт цукерок ідеально підходить для ласунів та любителів правильного харчування. Спробуйте приготувати та здивуйте своїх рідних та друзів.