Через велике поширення діабету та ожиріння українці почали цікавитися цукрозамінниками. На ринку товарів для людей з діабетом є кілька варіантів (натуральних та штучних). Стевія відноситься саме до натуральних.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію в Instagram сімейного лікаря Михайла Цюрака.
Що потрібно знати про стевію
Це трав’яна рослина, яка росте переважно у субтропічних чи тропічних регіонах. В англомовних країнах її називають солодколистником (sweetleaf) через солодкий смак листя цієї рослини.
У давнину індіанці Центральної та Південної Америки додавали листя стевії до чаю мате для підсолоджування останнього. Зараз зі стевії роблять порошок або таблетки, які можна додавати у випічку, чай чи каву.
Чи підвищує стевія цукор у крові
Діабетики можуть бути спокійні, оскільки солодкуватий смак забезпечується речовиною під назвою стевіозид. Він не є вуглеводом, він просто солодкий на смак, але значно солодший від звичайного цукру.
Чим стевія краща за інших підсолоджувачів?
- Стевія безпечніша за штучні підсолоджувачі (аспартам, ацесульфам, цикламат, сахарин), які при тривалому прийомі можуть підвищувати ризик утворення злоякісних пухлин і вражати печінку
- Вона не викликає здуття кишківника, як, наприклад, фруктоза
- Також має здатність знижувати холестерин, таким ефектом не можуть похвалитися інші замінники цукру
Кому не можна вживати стевію
Її не рекомендується вживати вагітним, особам з неконтрольованою гіпертонією та особам, які вживають ліки для зниження холестерину.