Постійний стрес та поганий настрій може виникати через неправильне харчування. Усі вважають, що для хорошого настрою потрібно з’їсти щось солоденьке, насамперед, шоколадку. Але не зовсім так.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram нутриціолога Віри Курин.
Чому виникає поганий настрій
Причина такого стану – у харчуванні. Раціон людини може бути збіднений продуктами, що містять триптофан.
Триптофан або L Tryptophan – одна з незамінних амінокислот для людського організму. Він самостійно не виробляється організмом.
До основних функцій триптофану відносять:
- сприяє природному здоровому сну – скорочує час засинання без порушення його структури та тривалості.
- знижує чутливість до болю
- усуває симптоми ПМС
- знімає напругу та заспокоює, прибирає агресію, покращує настрій
- нормалізує апетит і знижує почуття голоду
- підвищує концентрацію уваги
- допомагає уникнути головного болю та мігрені
- відмінний помічник у боротьбі з гіперактивністю у дітей, стресами та зайвою вагою
Механізм дії триптофану
Потрапляючи в організм через шлунково-кишковий тракт, триптофан у клітинах печінки під впливом фолієвої кислоти, вітаміну С та магнію перетворюється на 5- гідроксотриптофан (5-НТР) – активну форму триптофану, яка легко проникає через гематоенцефалічний барʼєр. Тільки після цього вона перетворюється у серотонін – “гормон щастя та радості”.
Нутриціолог каже, що ввечері, при темряві серотонін перетворюється на мелатонін (“гормон сну”). Це означає, якщо серотоніну синтезується вдень недостатньо, то й мелатоніну ввечері не вистачатиме, що позначиться на якості сну.
Найбільш багаті на триптофан такі продукти як: мʼясо, риба, птиця, бобові, горіхи, кунжут, сир, сушені фініки, овочі, фрукти та ягоди.
Однак, важливим фактором правильного перетворення триптофану є здоровий кишківник та наявність синергістів (В6, вітаміну С, фолієвої кислоти, магнію і цинку).