Тушонка з гречкою в банках стане справжнім порятунком під час відключень світла, у похідних умовах або просто коли немає часу на готування. Це повноцінний ситний обід, який достатньо лише розігріти. Така консервація просто готується і зберігається понад рік у прохолодному місці.
Інгредієнти:
- куряче м’ясо – 4 кг;
- гречана крупа – 900 г;
- цибуля – 3 шт;
- морква – 3 шт;
- соняшникова олія – 100 мл;
- чорний перець горошком – 36 шт;
- лавровий лист – 12 шт;
- сіль, перець за смаком.
Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде приблизно 12 банок об’ємом 500 мл.
1. Курку відваріть до готовності або підсмажте на сковороді з олією – як вам більше подобається.
2. Цибулю та моркву почистіть, наріжте середніми шматочками. Обсмажте до готовності окремо.
3. Гречку промийте кілька разів, посоліть і поперчіть за смаком, змішайте з куркою та овочами.
4. Банки для консервації помийте з содою та простерилізуйте. Розкладіть готове м’ясо, зажарку та крупу. У кожну ємність покладіть по 3 горошини чорного перцю і по 1 лавровому листу. Залийте окропом по горлечко.
Приготування в каструлі. Прикрийте банки кришками і поставте у велику широку каструлю з рушником на дні. Влийте воду по плечики банок. Увімкніть мінімальний вогонь і накрийте кришкою. Залиште тушонку з гречкою в каструлі на 5 годин. Потім вимкніть вогонь, закатайте кришки і поверніть банки в окріп до повного охолодження.
Приготування в автоклаві. Банки зі стравою прикрийте, але не закручуйте кришки. Поставте в автоклав і повністю залийте водою. Виставте температуру 110°. Тушонка з гречкою в автоклаві готується 40 хвилин. Потім закатайте кришки.
Приготування в духовці. Поставте банки в деко з водою на дні. Виставте температуру 100°. Тушонка з гречкою в банках у духовці на газу готується 4 години, в електричній – 8 годин.