У Кам’янському знімали фільм “ЄвроКривбас” про початок розвитку промисловості на Дніпропетровщині

У Дніпропетровській області тривають зйомки повнометражного документального фільму “ЄвроКривбас” режисерки Марини Ткачук та продюсерки Анни Паленчук. Про це повідомляє сайт “Культура сьогодні”.

Цей фільм досліджує історію європейських інвестицій у розвиток промисловості Криворіжжя та Дніпропетровського регіону наприкінці XIX — початку XX століття. Основна мета фільму — висвітлити вагому роль, яку відіграли європейські підприємці у формуванні економічного потенціалу регіону, а також розкрити культурну та архітектурну спадщину, залишену ними. До становлення радянської влади регіон був невід’ємною частиною європейської економіки, і численні німці, бельгійці, британці, поляки та французи активно працювали над його розвитком.

Фільмування стрічки розпочалося у Кам’янському, де основними локаціями для знімання стали стара прохідна металургійного комбінату, колишній Інженерний клуб, в якому зараз розташований театр ляльок, костел Святого Миколая, театр ім. Лесі Українки та Центральний міський парк, який вже за часів радянської влади був побудований на місті старого кладовища.

Продакшн-координаторка проєкту Олександри Тесленко зазначає, що для неї робота над цим фільмом має особливе значення, оскільки вона сама народилася у Кам’янському і всі місця, де працювала знімальна група знайомі їй ще з дитинства.

У нас були зйомки у Ліцеї №1, у якому я свого часу навчалась. І це мовби повернуло мене у минуле. Я чесно можу сказати, що нарешті здійснилась моя мрія – зняти кіно у Кам’янському. У мене з кожним місцем де ми побували зі знімальною групою є якісь свої особисті асоціації: десь ми гуляли з батьками, десь ми гуляли з друзями, десь їли морозиво, – розказує Олександра Тесленко.

До роботи над цим проєктом було залучено істориків, експертів і краєзнавців, які виступили не тільки консультантами, а безпосередньо з’являться у фільмі розказуючи цікаві факти з історії Дніпропетровщини.

Ми дуже сподіваємось, що цей фільм будуть дивитись у тому числі і діти, учні шкіл і він буде мотивувати їх вивчати історію рідного краю, берегти історичні пам’ятки і пишатись своєю батьківщиною, – підкреслює Олександра Тесленко.

Крім Кам’янського знімальна група фільму також працювала у Дніпрі та Кривому Розі.

Стрічка «ЄвроКривбас» продовжує документальну лінію, розпочату фільмом «Євродонбас» режисера Корнія Грицюка. Цей фільм вийшов у прокат в Україні у 2023 році та досліджував європейську спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки та селища Нью-Йорк.

Зйомки фільму проходять за підтримки проєкту «Трансформація комунікацій» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *