Хоча Яблучний Спас вже пройшов, господині продовжують готувати страви з яблук та інших сезонних фруктів, а також різні пісні страви, адже свято припадає на Успенський піст. Розповідаємо, яку пісну випічку можна приготувати до чаю.
Пісний мдовий пиріг мало схожий на класичний “Медовик” – скоріше, кекс. Готується він на карамельній основі, з сухофруктами та горіхами.
Вам знадобляться:
- 1/4 склянки родзинок;
- 1/2 склянки чорносливу;
- 1/4 склянки волоських горіхів;
- 3 ст. л. з гіркою цукру (всього – 80 г);
- 1 склянка (250 мл) теплої води;
- 1-2 яблука;
- 3 ст. л. меду;
- 1/2 склянки олії;
- пакетик (10 г) ванільного цукру;
- 2 склянки (об’ємом 200 г) + 2 ст. л. з гіркою борошна (всього – 300 г);
- 2 ч. л. розпушувача
- дрібка солі.
1. Родзинки і чорнослив промити, залити гарячою водою на 20 хвилин. Горіхи подрібнити, змішати із сухофруктами й обваляти в невеликій кількості борошна.
2. Приготувати карамельну воду: всипати на сковорідку цукор, розтопити до стану карамелі, влити теплу воду (дуже акуратно), дати закипіти, щоб карамель розчинилася у воді, і перелити в миску. Яблука нарізати кубиками.
3. Увімкнути духовку на 180°С. Форму змастити олією, присипати борошном (або викласти пергаментом).
4. Змішати олію, мед, ванільний цукор і карамельну воду. Додати борошно і розпушувач, сіль, всипати сухофрукти і додати яблука. Усе перемішати. Тісто викласти у форму і випікати близько 45 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.