Рецепт дня: Горіховий хліб

16 серпня в новому православному календарі українці святкують Горіховий Спас, який також називають Хлібний або Третій Спас. Як зрозуміло з назви, у церкві до свята святять горіхи і зерно, а страви з відповідних продуктів вважаються головними на столі.

Ми поцікавились, що приготувати на святкову вечерю, щоб порадувати рідних. Цей рецепт не вимагає особливих кулінарних навичок або дорогих продуктів. Він обігрує обидві назви свята – Горіховий і Хлібний Спас. Ми публікуємо солоний варіант хліба, але за бажанням можна вмішати банани та мед.

Перелік інгредієнтів:

  • п’ятсот грам борошна;
  • чотириста мілілітрів води;
  • дев’ять грамів свіжих пресованих дріжджів;
  • сто грамів волоських горіхів;
  • дві столові ложки соняшникової олії;
  • щіпка солі;
  • щіпка цукру.
Приготування:

1. У підігрітій воді розчинити дріжджі з цукром. Борошно просіяти і поступово влити опару, розмішуючи тісто.

2. Додати олію і сіль, вимішувати руками, поки не вийде м’яке липке тісто. Накрити харчовою плівкою і залишити на півгодини. Після цього потрібно ще двічі обім’яти тісто руками і вистоювати тридцять хвилин під плівкою.

3. Готову основу розкачати на столі в тонкий прямокутник і посипати рубаними горіхами. Розім’яти руками, щоб виріб вийшов однорідним.

4. Викласти в змащену олією форму для випічки та почекати ще дві години. Зробіть у хлібі розріз ножем і випікайте 50 хвилин за 200°.

Зберігається хліб із горіхами 2-3 дні в паперовій обгортці. Потім випічку можна засушити в духовці та зробити грінки.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *