Три причини, які переконають вас відмовитися від білого хліба

Білий хліб – це продукт глибокої переробки. Він має ніжну текстуру, але містить більше цукру та менше поживних речовин, ніж його цільнозернові “брати”. Регулярне вживання білого хліба може призвести до низки серйозних проблем.

РБК-Україна розповідає про три причини обмежувати білий хліб в своєму раціоні.

Різкий стрибок цукру і ризик діабету

Білий хліб – це простий вуглевод, який містить багато цукру. Наш організм швидко його розщеплює, що спричиняє різкий стрибок рівня цукру в крові. Після такого сплеску рівень цукру швидко падає, залишаючи відчуття млявості та втоми. Про це інформує American Heart Association.

Постійні “гойдалки” рівня цукру в крові підвищують ризик розвитку хронічних захворювань:

  • ожиріння
  • діабет 2-го типу
  • хвороби серця

На відміну від білого, цільнозерновий хліб містить складні вуглеводи та клітковину. Його організм перетравлює повільніше, тому рівень цукру в крові залишається стабільним. Білий хліб має високий глікемічний індекс, що робить його одним із найгірших продуктів для стабілізації цукру за версією Harvard School.

Відсутність клітковини шкодить травленню

Зерно складається з трьох частин: висівок, зародка та ендосперму. Для виготовлення білого хліба виробники видаляють висівки та зародок, залишаючи лише ендосперм. Разом із цими частинами хліб втрачає клітковину, вітаміни та мінерали.

Клітковина є надзвичайно важливою для здоров’я кишківника. Вона допомагає стабілізувати цукор у крові та забезпечує відчуття ситості. Дієта, багата на клітковину, знижує ризик хвороб серця і покращує роботу кишківника. Дослідження свідчить, що відсутність клітковини у білому хлібі може призвести до проблем із травленням, зокрема до запорів.

Сприяє набору ваги

Регулярне вживання білого хліба може спричинити набір ваги. У ньому немає клітковини та білка, які потрібні для відчуття ситості. Тому ви можете з’їсти багато скибочок, не відчуваючи насичення.

Білий хліб часто містить доданий цукор і сіль. Хоча цільнозернові продукти допомагають підтримувати здорову вагу, рафіновані зерна навпаки пов’язують із набором зайвих кілограмів та вищим ризиком ожиріння.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *