Натертий сир із магазину може здаватися зручним вибором, проте такий продукт часто містить додаткові речовини. Самостійно натертий продукт не лише свіжіший, а й безпечніший для здоров’я.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Що входить до складу попередньо тертого сиру
Щоб запобігти злипанню шматочків сиру, до нього часто додають речовини, такі як целюлоза та картопляний крохмаль, які можуть витягувати вологу з сиру, впливаючи на його текстуру.
Також додають консерванти, щоб допомогти продовжити термін зберігання тертого сиру. Ці добавки можуть змінити смак і перешкоджати плавленню сиру.
Чому краще самостійно натирати сир
Подрібнення сиру власними руками допомагає уникнути шкідливих добавок та ще й має такі переваги:
- покращений смак і текстура – свіжий тертий сир має насиченіший і вершковий смак без додавання крохмалів та наповнювачів
- краще плавлення – куплений тертий сир не плавиться так само, як цілий, який ви подрібнили самостійно
- універсальний – ви можете подрібнити будь-який вид сиру та на бажані шматочки
- економія коштів – готовий натертий сир зазвичай коштує на 20-40% дорожче за ту ж марку в шматку. Тобто ви фактично переплачуєте за те, що хтось його натер і посипав крохмалем
Як правильно натерти сир
Коли ви натираєте сир самостійно, дотримуйтесь цих порад:
- використовуйте правильний інструмент – терка для невеликої кількості сиру або кухонний комбайн можуть зробити процес швидким і легким
- охолодіть перед нарізанням – холодний сир твердіший і його легше натерти. Також можете покласти в морозильну камеру на 10-15 хвилин перед натиранням
Натріть потрібну кількість сиру, перекладіть в герметичний контейнер або пакет на блискавці. Обов’язково вичавіть зайве повітря, щоб сир не висох і покладіть в холодильник.
Використовуйте натертий сир протягом 5-7 днів, щоб він мав найсвіжішу текстуру та смак. Для тривалішого зберігання можна заморозити натертий сир до трьох місяців. Розморозьте його в холодильнику перед використанням, враховуючи, що текстура може дещо змінитися.