Головна помилка при сушінні грибів, яка утворює плісняву

Сушіння грибів – один із найпростіших та найефективніших способів їхнього консервування. У такому вигляді вони можуть зберігатися навіть 2-3 роки, зберігаючи свій аромат та смак, але іноді на них утворюється пліснява.

Як сушити гриби, щоб на них не було плісняви, розповідає РБК-Україна з посиланням на Onet.

Чому сушені гриби пліснявіють?

Пліснява на сушених грибах з’являється з двох основних причин: неналежна підготовка та неправильне зберігання. І в обох випадках головним “ворогом” є волога.

Фатальна помилка №1

Перед тим, як приступити до сушіння, гриби необхідно ретельно перебрати, очистити та, за потреби, нарізати. Пошкоджені або червиві екземпляри не придатні – краще одразу позбудьтеся їх, оскільки вони можуть зіпсувати весь врожай. Але найважливіше правило, яке часто порушують: гриби для сушіння не можна замочувати.

Ніколи не замочуйте гриби перед сушінням

Це найголовніша помилка. Гриби, як губка, вбирають воду. Потім дуже складно повністю позбутися цієї вологи, а саме вона є ідеальним середовищем для розвитку плісняви.

Уникайте навіть полоскання під водою

В ідеалі гриби взагалі не варто мити. Забруднення можна видалити за допомогою м’якої щіточки, пензлика або сухої ганчірки.

Спробуйте “сухі” методи очищення

Існує ефективний лайфхак з чищенням грибів борошном: просто посипте гриби борошном, а потім обережно протріть їх. Борошно вбере дрібні забруднення та зайву вологу. Це діє так само ефективно, як і вода з сіллю (яку теж краще не використовувати для грибів, призначених для сушіння), але з меншим ризиком появи плісняви.

Фатальна помилка №2

Навіть найгарніші та найздоровіші екземпляри грибів можуть почати пліснявіти, якщо їх неправильно зберігати.

Уникайте вологих приміщень

Ніколи не зберігайте сушені гриби у вологому приміщенні або поруч із вологими чи псуючими продуктами. Волога з повітря або сусідніх продуктів буде вбиратися грибами.

Забезпечте циркуляцію повітря

Сушені гриби не можна зберігати у герметичних контейнерах (наприклад, щільно закритих пластикових пакетах або герметичних банках). Це “запечатує” будь-яку залишкову вологу всередині, створюючи ідеальні умови для плісняви.

Ідеальне місце для зберігання

Подбайте про те, щоб гриби знаходилися в сухому та добре провітрюваному місці. Чудово підходять паперові пакети або полотняні мішечки, вони дозволяють повітрю циркулювати. Закриті поліетиленові пакети – це жахливий вибір, а щільно закручені банки ненабагато кращий. Не дивуйтеся, що гриби в них пліснявіють.

Шукайте для сушених грибів сухе, прохолодне та темне місце. Це може бути комора, сухий льох або спеціальна шафа, що не знаходиться поруч з джерелами тепла та вологи.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *