Капусняк із пшоном – це більше, ніж просто суп, це справжня класика української кухні, страва, без якої важко уявити холодну зиму. Він готується просто, а результат завжди перевершує очікування: густий, ароматний і неймовірно ситний суп.
Рецептом приготування супу ділиться РБК-Україна з посиланням на допис кулінарки Jane Lubowitz у Facebook.
Інгредієнти:
- М’ясо жирне (курка, свинина чи яловичина) – 500 г
- Вода – 2 л
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Квашена капуста – 300 г
- Пшоно – 100 г
- Лавровий лист, чорний перець горошком за смаком
- Сіль до смаку
- Часник – 1–2 зубчики
- Сметана – для подачі
Приготування супу покроково:
Варимо наваристий бульйон
М’ясо ретельно промийте. Залийте його холодною водою, доведіть до кипіння і злийте перший відвар. Це зробить бульйон чистішим і прозорішим. Потім знову залийте м’ясо чистою водою (2 л), додайте сіль, лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та шматочок моркви (одну з двох). Варіть до повної готовності м’яса. Готове м’ясо дістаньте з бульйону і дайте трохи охолонути, потім розберіть на невеликі шматочки або наріжте.
Готуємо запашну засмажку
Поки бульйон вариться, візьміть сковороду, розігрійте на ній 2 ст.л. олії. Подрібніть цибулю, що залишилася, та натріть другу моркву на крупній тертці. Пасеруйте цибулю та моркву на сковороді приблизно 1 хвилину — до легкого золотистого кольору. Це додасть супу яскравості та аромату.
Підготовлюємо пшоно
Пшоно ретельно промийте під проточною водою, доки вода не стане прозорою. Потім залийте його окропом на 10–15 хвилин – це допоможе прибрати можливу гіркоту. Після цього воду злийте.
Готуємо квашену капусту
Квашену капусту добре відіжміть від зайвого соку. Якщо капуста занадто кисла, можете трохи промити її холодною водою, а потім знову віджати. За потреби, дрібніше наріжте.
Збираємо суп
До готового бульйону (після того, як ви дістали м’ясо) додайте обсмажену моркву з цибулею та нарізану кубиками картоплю. Варіть суп 10 хвилин після закипання. Потім додайте підготовлене пшоно. Ще через 10 хвилин додайте квашену капусту. Продовжуйте варити суп до повної м’якості овочів і пшона.
Фінальні штрихи
За 5 хвилин до кінця варіння додайте дрібно порубаний часник, чорний перець (свіжомелений буде ідеальним) і, за потреби, ще трохи солі. Зніміть каструлю з вогню та дайте капусняку настоятися під кришкою мінімум 15-20 хвилин. Саме тоді смаки максимально розкриються.
Подавайте капусняк гарячим, розклавши по тарілках шматочки м’яса, що було зварено в бульйоні. Обов’язково додайте щедру ложку домашньої сметани, вона надасть супу особливої ніжності та завершеності.