Обережно – гострі кишкові інфекції!

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликаються бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки  та предмети побуту.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах захворювання необхідно звертатися до лікаря.

Щоб вберегти себе та ваших близьких від гострих кишкових інфекцій, рекомендуємо 5 кроків для збереження здоровя: 

Підтримуйте чистоту: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу; мийте руки після відвідування туалету; вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі; захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової: відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу: ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С; сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим; ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш, ніж на 2 години; зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику; не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти: використовуйте чисту або очищену воду; обирайте свіжі і незіпсовані продукти;ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими; не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *