Про шкідливий вплив куріння марихуани

Депутати Верховної ради України підтримали законопроект, який дозволяє використовувати рослину коноплі (марихуана, канабіс) в медичних, промислових та наукових цілях. Ця подія викликала дуже багато питань та  дискусій у суспільстві.  

Невже тепер можна курити «травку» і вона вважається ліками а не наркотиком? Чим взагалі відрізняється медична марихуана від звичайної? У чому її користь, а в чому шкода?

У марихуани є 2 основних компоненти: тетрагідроканнабінол (ТГК) і каннабіноїд (КБД). ТГК – психоактивний компонент конопель. Саме він може створювати той самий п’янкий ефект і змінювати сприйняття. КБД в свою чергу не робить психоактивної дії на мозок. Тобто різниця між медичною марихуаною і звичайною – це співвідношення ТГК і КБД. І в медичній повинен переважати саме канабіноїд.

Дослідження стверджують, що препарати з канабіноїдом допомагають людям при різних захворюваннях. Лікарі рекомендують їх від нудоти, яка трапляється під час хіміотерапії, від епілепсії, тривожного розладу, депресії, при хворобі Альцгеймера та інші. Препарат із вмістом канабісу можна буде придбати в медичних цілях лише за електронним рецептом від лікаря. Тільки лікар може розібратися, як співвідноситься шкода та користь марихуани у вашому випадку. Адже перш ніж виписати рецепт, він обов’язково призначить комплексне обстеження.

Є велика різниця між  марихуаною, яку призначають лікарі й тією, яка нелегально продається на вулицях. До медичної марихуани, у країнах де вона дозволена, є дуже високі вимоги, і компанії, які цим займаються, проходять суворі перевірки. І звичайно ж  ніхто не перевіряє  що і в яких пропорціях  намішано в марихуані, яку «рекламують» на стінах під’їздів.

В медичних цілях використовують виключно препарати, до складу яких входить марихуана. Однак переважна більшість віддає перевагу  курінню «трави». Сам метод куріння  однозначно сприяє розвитку хронічних бронхітів. Також підвищується ризик захворювання на рак, так як у сигарет із нею зазвичай відсутній адекватний фільтр. Крім того, їх викурюють до самої основи, від чого збільшується обсяг диму, що вдихається. Курець каннабісу глибше затягується і довше затримує дим у легенях, внаслідок чого в дихальних шляхах осідає більше канцерогенів. Не варто забувати про шкоду пасивного куріння, особливо в погано вентильованому приміщенні. Пасивне куріння марихуани негативно впливає на дихальні шляхи, надає  психоактивний вплив, подібний до активного куріння; дим також викликає дискомфорт та подразнення очей.

Канабіс однозначно спричиняє непоправну  шкоду дітям та підліткам  Їх мозок  інакше реагує на канабіноїди, ніж мозок дорослої людини. Навіть одна викурена за компанію затяжка може призвести до незворотних змін мозкових структур. Причина криється в підвищеній чутливості до рослинних канабіноїдів в період структурної перебудови нервової системи та остаточного дозрівання кори головного мозку.

Марихуана впливає на гіпокамп – ділянку головного мозку, що контролює пам’ять і увагу. Після куріння робота мозкового центру притуплюється – з’являється неуважність, забудькуватість. Сприйняття нової інформації стає скрутним. Людина втрачає знання, якими раніше пишалася.  Стає нецікавим навчання, кар’єра, саморозвиток. Вона згодна працювати на не дуже цікавій та низькооплачуваній роботі без особливих перспектив у житті.

Найнебезпечнішим лікарі вважають так званий ефект «вхідних воріт». Нерідко вживання канабісу передує прийому більш важких наркотиків. Марихуана призводить до зміни особистісних якостей:  людині, що не вживає канабіс  набагато легше в психологічному плані сказати «ні» прийому наркотиків, ніж залежній  від куріння цієї «трави». Після регулярного куріння марихуани може виникнути бажання досягти ще сильнішого сп’яніння. Якщо людина знає, де можна нелегально купити канабіс, придбати інші наркотики  також не складе особливих труднощів. Якщо ви вже вживаєте марихуану і відчуваєте, що бажання розслабитися за її допомогою  починає домінувати у вашому житті – саме час звернутися за допомогою до до лікарів – наркологів диспансерного наркологічного відділення КНП КМР «Кам’янська міська лікарня№1» за адресою: вул. Коваленко 1, моб. тел. 098-177-97-75. Вони допоможуть не лише впоратися із залежністю від марихуани, а й максимально відновити нервову систему, сон і пам’ять.

КЗОЗ КМР «Міський медичний центр  здоров’я та медицини спорту»

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *